Warmtepompen - Wasco

Wasco, jouw warmtepompspecialist

Het aanbod warmtepompen in de markt is groot. Hoe maak je de juiste keuze? Wij ondersteunen jou bij het kiezen van het juiste warmtepompsysteem.
Want naast de technische eigenschappen zijn ook de onderdelenvoorziening en de aftersales belangrijk voor de keuze voor het juiste systeem.

Wij hebben een selectie gemaakt uit fabrikanten die hieraan voldoen. Van deze fabrikanten bieden wij het volledige assortiment warmtepompen en kunnen wij alle benodigde toebehoren leveren.

Hoe selecteer je de juiste warmtepomp?

Hoe selecteer je de juiste warmtepomp?

Je klanten willen verduurzamen, zeker met de hoge energieprijzen. Een warmtepomp is een mooie oplossing voor duurzame verwarming, koeling en warm water. Maar adviseer je een all-electric warmtepomp of een hybride variant?

Warmtepomptrends

Warmtepomptrends

Warmtepompen worden steeds vaker toegepast, in zowel nieuwbouw als renovatie. We moeten verduurzamen en een warmtepomp wordt gezien als een van de beste oplossingen. Op dit moment is de transitie van de cv-ketel naar een (hybride) warmtepomp in volle gang. Wat zijn de oorzaken van deze stevige groei? En welke trends zien we op warmtepompgebied? Dutch New Energy Research zocht het uit.

Subsidie warmtepompen verhoogd

Subsidie warmtepompen verhoogd

De ISDE (Investering Subsidie Duurzame Energie) voor een (hybride) warmtepomp gaat vanaf 2022 omhoog! Deze extra subsidie is bedoeld om de (hybride) warmtepomp een aantrekkelijk alternatief te maken voor de gasketel.

Nibe water-waterwarmtepomp

Water-water warmtepomp

Een water/water warmtepomp is op het stroomnet aangesloten. Deze warmtepomp haalt energie o.a. uit de bodem of oppervlaktewater, de laatste tijd wordt er ook regelmatig gebruik gemaakt van een PVT-paneel als energiebron. In de warmtepomp wordt deze energie door een koudekring omgezet naar een hogere temperatuur, die gebruikt wordt om te verwarmen en warmwater te produceren. Het rendement van dit soort warmtepompen is erg hoog. Ook is het een voordeel dat met deze toepassing, in combinatie met een bodembron, er gekoeld kan worden. Hiervoor hoeft de compressor niet te draaien. Dit soort warmtepompen worden regelmatig ingezet voor woningen en kleine utiliteit. De afgifte vindt plaats aan een laag temperatuursysteem. Hiervoor is wel een certificering van het installatiebedrijf nodig (BRL 6000-21) nodig. Voor grote utiliteit kan dit ook maar hier geldt wel een ander soort certificering.

Ga naar ons assortiment
Itho Daalderop ventilatiewarmtepomp

Ventilatie warmtepomp

De ventilatie warmtepomp gebruikt de energie uit de (vaak) warme af te voeren ventilatielucht. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een koudekring om naar een hogere temperatuur te komen voor bijvoorbeeld warmwater of verwarming. De toepassing van dit soort warmtepompen is dat er een bijdrage geleverd wordt aan de verwarming en warmwater en dat er geen laagtemperatuur afgiftesysteem noodzakelijk is. Voordeel is een zeer hoog rendement, nadeel is de beperkte hoeveelheid lucht die beschikbaar is.

Ga naar ons assortiment

Lucht-water-split warmtepomp

Een lucht-water split-systeem bestaat uit een buiten- en een binnenunit. De koudekring is verdeeld over de binnen- en de buitenunit, vandaar de benaming ‘split’. Om aan dit soort warmtepompen te kunnen werken is een F-gassen certificaat (BRL 200) noodzakelijk. Het installatiebedrijf dient BRL 100 te zijn gecertificeerd. Het buitendeel gebruikt de buitenlucht als energiebron. Het binnendeel produceert een hogere temperatuur die gebruikt wordt voor verwarming en warmwater. Ook met deze warmtepomp kan gekoeld worden, maar dan moet de compressor wel draaien. De afgifte vind plaats aan een laagtemperatuursysteem. Het rendement is lager dan bij toepassing van een water-water warmtepomp.

Ga naar ons assortiment

Warmtepomp lucht-water-monoblock
Bij een lucht-water monoblock warmtepomp zitten alle componenten uit de koudekring in de buitenunit. De warmtepomp haalt de bronenergie uit de buitenlucht. De koudekring geeft de hogere temperatuur af en die wordt gebruikt voor verwarming en warmwater, ook hiermee kan gekoeld worden maar dan moet de compressor wel draaien. De afgifte vind plaats aan een laagtemperatuursysteem. Het rendement is lager dan bij toepassing van een water-water warmtepomp. Het voordeel van een monoblock is dat iedere installateur dit type toestel mag installeren.

> Ga naar ons assortiment

Warmtepompboiler
Een warmtepompboiler is een warmtepomp die uit de buitenlucht (of gedeeltelijk binnenlucht) energie haalt om door een koudekring een hogere temperatuur af te geven aan het tapwater. De meeste warmtepompboilers hebben een geïntegreerd voorraadvat. Dit soort warmtepompen kunnen veelal een hoge temperatuur voortapwater verzorgen.

> Ga naar ons assortiment

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is vaak een lucht-water warmtepomp die gecombineerd wordt met een cv-ketel, Het overgrote deel van het stookseizoen zal de warmtepomp de benodigde energie leveren voor de verwarming, alleen als het echt koud wordt zal de cv-ketel bijspringen om deze energie aan te vullen. Warmwater wordt altijd door de cv-ketel verzorgt. De toepassing met een laagtemperatuur verwarming heeft de voorkeur maar is geen “must”. Gemiddeld kan er een besparing van 20-30% gerealiseerd worden t.o.v. alleen met een cv-ketel verwarmen.

> Ga naar ons assortiment

Wascollege

Bij WasCollege leer jij je leven lang, wij bieden alle alle mogelijkheden om je te ontwikkelen. Zo ben je klaar voor de toekomst en blijf je op de hoogte van alles wat jij moet weten binnen deze branche. Zo bieden wij omtrent warmtepompen een aantal opleidingen:

Vakmanschap Warmtepompen
Het aantal warmtepompen dat wordt geïnstalleerd in woningen groeit. Belangrijk is dat de installatie gebeurt door een vakbekwaam persoon. Daarom is er een erkenningsregeling opgesteld die voldoet aan de geldende normen en eisen. Vakmanschap Techniek heeft een speciale Vakmanschapsroute Warmtepomp ontwikkeld. Daarvoor zijn zes profielen opgesteld. De WasCollege-opleiding Vakmanschap Warmtepompen focust zich op het profiel Ontwerper en adviseur warmtepomp (ZK).

ISSO 72
De opleiding Ontwerpen van individuele en kleine elektrische warmtepompsystemen voor woningen (ISSO 72) geeft jou de handvatten om aan de slag te gaan met warmtepompen. WasCollege stoomt je klaar voor het Cito-examen dat bij deze opleiding hoort.
Ga je water-water warmtepompen combineren met een bodembron dan ben je verplicht de juiste certificering te hebben. Hiervoor geldt de regeling die is opgenomen in de BRL 6000-21.

ISSO 98
Wil jij lucht-water warmtepompsystemen kunnen ontwerpen? Schrijf je dan in voor de opleiding Ontwerp, realisatie en beheer lucht-water warmtepompen (ISSO 98).
Je kunt d.m.v. een Cito-examen gecertificeerd worden. Er geldt hiervoor nog geen wettelijke verplichting.

F-gassen categorie 2/warmtepompen
Voor iedereen die airco systemen en warmtepompen wil plaatsen is er deze opleiding. Met het F-gassen certificaat in categorie 2 mag je namelijk werken aan deze installaties.

Advies

Wij ondersteunen jou met advies en berekeningen. Wij kunnen jouw complete selectie voor een warmtepomp en evt. bronnen en/of pvt-systeem berekenen.

En naast warmtepompen kunnen onze technische specialisten jou ook ondersteunen en adviseren over:
* Maatwerk en gestandaardiseerde energiepakketten;
* Installatieontwerpen voor woningbouw, kleine utiliteit, hotel, werkplaats, recreatie e.d.;
* Renovatie van bestaande systemen met energiezuinige oplossingen;
* Nieuwe oplossingen voor gasloos wonen en werken;
* Gecertificeerde berekeningen voor bodemgebonden warmtepompsystemen.

Ik wil een advies