Een PVT-systeem: wat is dat?
PVT (PhotoVoltaic Termical) is een vorm van bronenergie die al jaren bestaat. Het PVT-paneel absorbeert zonlicht en zet dit om in elektra én warmte. Hierdoor kan de stroom en/of het warme water gebruikt worden als bronenergie voor een warmtepomp. De energie wordt gebruikt in een mengsel van water en glycol (antivries). Wanneer de zon op het paneel schijnt, wordt de glycol tussen de 20-30 graden. Deze thermische energie wordt in de collector achter het PV-paneel door middel van een pomp overgedragen naar de bronzijde van de warmtepomp.
Veelzijdig
Een PVT-systeem is veelzijdig. In de zomermaanden zorgt het mengsel (naast de overdracht van thermische energie) ook voor verkoeling van de panelen. Dat is mooi meegenomen, want hierdoor stijgt het elektrische rendement juist. Daarnaast heeft dit systeem geen beperking qua grootte. Je kan het installeren in een woonhuis, een bedrijf, maar ook in een groot recreatiepark. Een voorbeeld hiervan is een recreatiepark in Eersel dat voorzien wordt van stroom en warmte door 880 PVT-panelen. Een PVT-systeem is een energieneutrale oplossing.
Ga slim te werk
Heeft jouw klant geen ruimte voor een buitenunit? Kan of mag je niet boren in de grond? Dan is een PVT-systeem een goede en slimme en vooral stille oplossing. Hierbij is het aantal panelen afhankelijk van de grootte van de warmtepomp en de wens van de klant. Zorg dat je goed berekent hoeveel panelen je moet plaatsen, want vraag en aanbod hangen nauw samen. De oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon moet ook goed zijn, het liefst op het zuiden. Het is en blijft altijd maatwerk.
Heb je vragen? Dan kan je altijd bij ons aankloppen voor advies