Wat is een PVT-systeem? - Wasco

Een PVT-systeem: wat is dat?

PVT (PhotoVoltaic Termical) is een vorm van bronenergie; een technologie die al jaren bestaat. Een PVT-paneel is als het ware een zonnepaneel en zonnecollector in één. Het PVT-paneel absorbeert zonlicht en zet dit om in elektra en in warmte voor warm water. De opgewekte stroom en het verwarmde water kunnen gebruikt worden als bronenergie voor een warmtepomp. De energie wordt gebruikt in een mengsel van water en glycol (antivries). Wanneer de zon op het paneel schijnt, wordt de glycol tussen de 20-30 graden. Deze thermische energie wordt in de collector achter het PV-paneel door middel van een pomp overgedragen naar de bronzijde van de warmtepomp.

Veelzijdig

Een PVT-systeem is een veelzijdige, energieneutrale oplossing. In de zomermaanden zorgt het mengsel (naast de overdracht van thermische energie) ook voor verkoeling van de panelen. Dat is mooi meegenomen, want hierdoor stijgt het elektrische rendement juist. Daarnaast heeft dit systeem geen beperking qua grootte. Je kan het installeren in een woonhuis, een bedrijf, maar ook in een groot recreatiepark. dat laat een recreatiepark in Eersel zien. Het park wordt voorzien van stroom en warmte door 880 PVT-panelen.

Een praktijkvoorbeeld

We nemen je even mee naar een nieuwbouwproject in Lochem. Voor de bouw van 6 vrijstaande en 4 geschakelde villa’s werd er gekeken naar de beste optie binnen de uitdagingen: een gasoplossing in een gebied verboden voor boren. Een grondgebonden warmtepomp was daarom bij voorbaat niet mogelijk.  In de zoektocht om slim gebruik te maken van de ruimte schakelde Löwik de hulp in van de afdeling Techniek van Wasco. Dit resulteerde in de installatie van PVT-panelen in combinatie met een warmtepomp, die de woningen nu voorzien van elektriciteit, warmte en warm water.

Lees meer over het praktijkvoorbeeld

Ga slim te werk

Heeft jouw klant geen ruimte voor een buitenunit? Kan of mag je niet boren in de grond? Dan is een PVT-systeem een goede en slimme en vooral stille oplossing. Hierbij is het aantal panelen afhankelijk van de grootte van de warmtepomp en de wens van de klant. Zorg dat je goed berekent hoeveel panelen je moet plaatsen, want vraag en aanbod hangen nauw samen. De oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon moet ook goed zijn, het liefst op het zuiden. Het is en blijft altijd maatwerk.

Heb je vragen? Klop gerust bij ons aan voor advies!