Zo pers je een koelleiding! - Wasco

Zo pers je een koelleiding!

Persen is een aansluittechniek die ook bij koelleidingen veel wordt toegepast. Je hebt snel en veilig een permanente lekvrije verbinding. Dat is fijn voor jou én je opdrachtgever. We zetten de belangrijkste stappen op een rij als je werkt met een persfittingensysteem voor koperen buizen.

Stap 1

Ontbraam de binnen- en de buitenkant van je gesneden buis en verwijder alle scherpe randen. Doe dit met de buis naar beneden zodat er geen vuil in komt.

Stap 2

Maak het uiteinde van de buis grondig schoon en controleer deze daarna nog een keer grondig. Er mag geen sprake meer zijn van stof, vuil en krassen.

Stap 3

Check of de te gebruiken fitting goed past op je buis. Controleer ook of je O-ringen goed vastzitten.

Stap 4

Bepaal de insteekdiepte van de buis. Gebruik hiervoor altijd een dieptemeter. Markeer de insteekdiepte, dit wordt jouw referentie voor het persen van de verbinding. Controleer de dieptemarkering daarna met de koppeling.

Stap 5

De buis gaat volledig in de fitting voor je gaat persen. Tip: draai de buis terwijl je hem in de fitting laat glijden, zo verklein je de kans dat de O-ring verschuift.

Stap 6

Pak je persklem en lijn de bek ervan recht uit op de fitting. Pers de fitting. Zorg ervoor dat de klemmen volledig gesloten zijn. Maak de klemmen daarna los van de koppeling. Je voert een perscyclus maar een keer uit.

Stap 7

Markeer de voltooide verbinding zodat je weet dat je deze al hebt geperst.

Instructievideo | Koeltechnische perskoppeling

Om het je makkelijk te maken legt onze collega Arie Mulder de aansluittechniek stap voor stap uit in een handige instructievideo

Bekijk de video

Voor het Rothenberger MaxiPro Romax perssysteem geldt dat uitsluitend na het volgen van een MaxiPro training en het behalen van het bijbehorende certificaat aanspraak gemaakt kan worden op garantie. De MaxiPro training wordt kosteloos gegeven door Wasco en kun je aanvragen via koeltechniek@wasco.nl.