Hybride verplichting - Wasco

Verplichting duurzame oplossing bij vervanging cv-ketel

Vanaf 2026 wordt het verplicht om bij de vervanging van een cv-installatie overgestapt moet worden op een duurzaam alternatief. Dit moet minimaal een hybride warmtepomp zijn, deze vormen de nieuwe standaard voor het verwarmen van woningen. Voor deze regeling wordt het Bouwbesluit veranderd. 

Waarom deze verplichting?

Verduurzamen moet en het tempo daarvan moet omhoog volgens minister Hugo de Jonge. Het besparen van aardgas gaat daarmee gepaard. Door over te stappen op duurzame(re) installaties wordt aardgas bespaard. Dat is goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee van de klant, want de energierekening gaat omlaag. 

Wat houdt de verplichting precies in?

Het kabinet bereidt een normering voor die in 2026 in kan gaan. Daarmee worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Bij vervanging van de huidige cv-ketel moet er dan gekozen worden voor een duurzamer alternatief. Dit moet minimaal een hybride warmtepomp zijn, maar andere duurzame installaties worden ook onderdeel van deze regeling. 

Wordt de wijk waarin de woning staat op redelijke korte termijn van het aardgas afgehaald, bijvoorbeeld door middel van aansluiting op een warmtenet, dan is overstappen op een duurzamere oplossing niet nodig. 

Wat als de woning niet geschikt is?

Het kan natuurlijk zo zijn dat de woning niet geschikt is voor een dergelijk oplossing en die ook niet op korte termijn op een alternatief voor aardgas (bijvoorbeeld een warmtenet) aangesloten kan worden. Daarvoor wordt een uitzonderingsmogelijkheid gecreëerd. De invulling hiervan is nog niet bekend. 

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp vormt een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Op het moment dat de warmtepomp niet genoeg warmte kan genereren, springt de cv-ketel aan om bij te warmen. De cv-ketel verwarmt ook standaard het tapwater. 

Lees meer over hybride warmtepompen

Andere duurzame oplossingen

Naast de hybride warmtepomp zijn er natuurlijk ook andere oplossingen. Een all-electric warmtepomp bijvoorbeeld. Aansluiting op een warmtenet (stadsverwarming of blokverwarming) kan ook een optie zijn. Wasco heeft een uitgebreid assortiment aan duurzame installaties, dus met ons assortiment kun jij je klant aan de juiste oplossing helpen. 

Assortiment duurzaam

Actieplan hybride warmtepompen

Om te zorgen dat vanaf 2026 de cv-ketels vervangen kunnen worden door hybride warmtepompen, is er het actieplan hybride warmtepompen opgesteld. In dit plan zijn doelen opgesteld:

  • Het huidige aantal hybride warmtepompen in Nederland moet t/m 2024 worden opgeschroefd naar 125.000 installaties.
  • In 2030 moeten de productiekosten van hybride warmtepompen 40% lager liggen dan het prijsniveau van 2021.
  • De installatietijd van een hybride warmtepomp moet worden verkort naar 1 werkdag (2 monteurs).
  • Voor eind 2025 moet het aantal uitvoerende bedrijven en vakbekwame installateurs met 100 fte per 10.000 geplaatste installatie zijn toegenomen. 

 

Lees meer over het actieplan hybride warmtepompen
afdeling Techniek - Bob legt uit

Hulp nodig bij het adviseren van je klant?

Kom je er nog niet helemaal uit wat het beste alternatief is voor de cv-ketel in de woning van jouw klant? Wij helpen je graag! Onze specialisten bij de afdeling Techniek staan voor je klaar om samen de beste oplossing te bedenken. 

Neem contact met ons op

Opleiding Hybride Warmtepomptechniek

WasCollege staat altijd voor je klaar met de juiste kennis. We bieden daarom ook een opleiding Hybride Warmtepomptechniek, waarbij jij leert hoe een hybride warmtepomp wordt gebruikt in bestaande bouw.

Lees meer over de opleiding Hybride Warmtepomptechniek