Zo onderhoud je een ventilatiesysteem! - Wasco

Zo onderhoud je een ventilatiesysteem!

Onderhoud jaarlijks het toestel en controleer deze op goede functionaliteit. Als het nodig is voer de onderhoudswerkzaamheden uit (bijv. schoonmaken van het toestel en het vervangen filters en onderdelen.) Raadpleeg altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant van het toestel.

Hieronder een handig stappenplan!

Stap 1

Schakel het ventilatiesysteem uit. Haal de stekker uit de WTW-unit en wacht ongeveer 10 seconden (de ventilatoren kunnen nog nadraaien).

Stap 2

Haal de afzuigventielen uit de kanalen en dicht de openingen af met afdichtelementen. Alle openingen van alle aftakkingen en leidingsegmenten worden daarmee afgedicht voordat het ventilatiesysteem wordt schoongemaakt.

Stap 3

Sluit de stofopvang aan op een ventilatieopening. Het reinigen van luchtleidingen met borstels, de zogenaamde borstelreiniging, gebeurt vrijwel altijd met de vacuüm borstelmethode. Omdat de andere openingen in het kanalensysteem afgedicht zijn, gaat alle afgezogen lucht langs de borstel en is de vuilafvoerende werking maximaal.

Stap 4

Ga alle ventilatieopeningen stap voor stap na met de flexibele buigas of glasvezelstang. Bij vierkante, rechthoekige en ronde kanalen met ophopingen van stof gebruiken we een flexibele buigas óf een glasvezelstang op veeghaspel om het vuil in het ventilatiesysteem los te maken. Voor het reinigen van het ventilatiesysteem met een flexibele buigas wordt een bijpassende borstelkop op de buigas geschroefd, die wordt aangedreven door een accuboormachine. Met de roterende borstels werkt de buigas zich gemakkelijk door de luchtkanalen. Het reinigende effect is zeer hoog dankzij de roterende borstel met flexibele haren.

Bij zeer lange leidingsecties wordt een glasvezelstang op veeghaspel gebruikt met een passende borstelkop. Deze wordt handmatig door de luchtkanalen gedrukt waarbij het vuil en stof losgemaakt wordt. De reiniging wordt geduwd, uitgevoerd vanaf ieder eindpunt van het kanalensysteem. De afdichting wordt hier weggehaald en de flexibele buigas of glasvezelstang met borstel ingebracht.

Stap 5

Afsluitende werkzaamheden. Na voltooiing van de reiniging zal opnieuw een visuele inspectie van het ventilatiesysteem worden uitgevoerd, zodat het effect vóór / na kan worden vastgelegd. Tot slot dient de capaciteit en de luchtverdeling van het ventilatiesysteem weer te worden nagemeten en zo nodig ingeregeld.

Heb je nog vragen?

Heb je advies nodig? Onze specialisten staan altijd voor je klaar!