Salderingsregeling - Wasco

Salderingsregeling

Met de salderingsregeling is het mogelijk om de overtollige energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen van een kleinverbruiker terug te leveren. Vervolgens wordt de teruggeleverde hoeveelheid ingehouden op het energieverbruik. Deze regeling is een onderdeel van de Elektriciteitswet uit 1998 en is in 2004 in het leven geroepen.

Reden voor salderingsregeling

De salderingsregeling is gestart omdat kleinverbruikers begonnen te experimenteren met het opwekken van duurzame elektriciteit achter de meters. Veel van deze verbruikers hadden een analoge meter. Deze zag alleen de afgenomen stroom van het net en bij teruglevering draaide de meter terug. Dat was voor de overheid ongunstig, want op deze manier werd de afdracht van energiebelasting op een onwettelijke manier verlaagd.

Voor wie is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is er voor de kleinverbruikers die elektriciteit invoeden op het net. Een kleinverbruiker is iemand die een aansluiting heeft met een grootte van maximaal 3×80 ampère. De regeling wordt vooral gebruikt door kleinverbruikers die zonnepanelen hebben.

Werking salderingsregeling

De opgewekte stroom mag de kleinverbruiker wegstrepen, oftewel salderen, tegen de stroom die wordt afgenomen van het energiebedrijf. Dit gebeurt tegen hetzelfde tarief. Elke teruggeleverde kilowattuur brengt dus hetzelfde tarief op als er betaalt wordt aan het energiebedrijf per kilowattuur. Hier zit wel een maximum aan, want als er meer wordt teruggeleverd dan afgenomen is de vergoeding lager voor het teveel geproduceerde. De vergoeding verschilt dan per energiebedrijf.