Columns - Wasco

Columns

In magazine Koppeling staan altijd columns waarin experts aan het woord zijn over de installatiebranche, specifieke installaties, regels, wetgeving en meer. Hieronder vind je alle columns terug, zodat je deze nog eens rustig kunt lezen.

Wil je meer lezen van Koppeling? Op onze Koppeling-pagina vind je alle uitgaves van het magazine terug en kun je je abonneren.

Over welk onderwerp wil je columns van Koppeling lezen?

Wet- en regelgeving

Verduurzaming

Energietransitie

Verwarmen

Airconditioning

Warmtepompen

Ventilatie

Water

Circulariteit

PV(T)


Dennian Paarhuis - Installateur, wees assertiever!

Het mooiste van mijn vak als bouwkundig adviseur is de afwisseling: dingen bedenken en maken, maar ook een stuk ondersteuning richting klanten. Ze echt meenemen in een bouwtraject. Dat is steeds meer nodig, want er is de afgelopen jaren veel veranderd.

Lees de volledige column van Dennian Paarhuis

Doekle Terpstra - De aardgasloze woning is geen luchtkasteel meer

Een gebouwde omgeving zonder aardgas. Er wordt al járen over gesproken, maar in de praktijk blijft alles bij het oude. Je installeert en onderhoudt nog iedere dag cv-ketels en die zijn gewoon aangesloten op het aardgasnet. Voorlopig is er méér dan genoeg werk, dus je hebt wel iets anders aan je hoofd dan aardgasloze woningen.

Lees de volledige column van Doekle Terpstra

Harm Valk - Vernieuw je gereedschapskist

Dat de energietransitie een technische uitdaging is, lijkt duidelijk. Wat echter soms nog wat onderbelicht blijft, is dat we het met techniek alleen niet gaan redden.

Lees de volledige column van Harm Valk

Elmer Gouw - Vergeet elektrisch verwarmen niet

Er gaan de komende jaren nog miljoenen woningen van het aardgas af. Als installateur kijk je daarbij naar meerdere opties om tot de beste oplossing voor jouw klant te komen. Daarbij sluit je geen enkele mogelijkheid bij voorbaat al uit.

Lees de volledige column van Elmer Gouw

Roy Noorderijk - Samen het juiste beeld scheppen van de airco

Energieslurpers. Lelijk. Ongezond. Veel geluid. Altijd tocht in je nek. Het imago van airco’s is bij klanten soms negatief. Jij en ik weten dat dit beeld volledig achterhaald is. Airco’s zijn de afgelopen jaren flink verbeterd en anno 2023 zeer slimme en energiezuinige apparaten.

Lees de volledige column van Roy Noorderijk

Airconditioning


Warmtepompen

Rob van Houten - De warmtepomp wordt veel ingezet, hoe komt dit?

De afzet van warmtepompen is de laatste jaren sterk gegroeid, waar komt deze groei vandaan?

Lees de volledige column van Rob van Houten

René Notenbomer - Het nieuwe normaal: lekker gezond, zonder koude trek

Zo, dat was een ware beproeving om een tafel voor vier personen te reserveren in het CulinAIR, een trendy restaurant met het beste luchtfiltersysteem van de hele stad. Ze adverteren met virusvrij én comfortabel eten, waarbij ze de lucht ieder uur gegarandeerd meermaals door een speciaal filter halen. Lekker en gezond eten zonder koude trek. Het is niet goedkoop, maar de belangstelling is enorm.

Lees de volledige column van René Notenbomer

Water

René Notenbomer

Erwin Knijnenburg - Wat is het nut van een drukverhogingsinstallatie?

Het woord zegt het al: het verhoogt de waterdruk. Maar waarom? Het waterleidingbedrijf levert altijd een wateraansluiting in een gebouw, de hoofdaansluiting. Aan het eind van de leiding is vaak (te) weinig druk over. Juist terwijl comfort belangrijker wordt en de vraag naar luxere badkamers toeneemt.

Lees de volledige column van Erwin Knijnenburg

Cor van Dijken - De weg naar een nieuwe circulaire economie

Het is een bijzondere tijd voor de installatiebranche. Midden in de energietransitie kijkt iedereen naar de installateur: jullie moeten het halen van de klimaatdoelstellingen mede mogelijk maken.

Lees de volledige column van Cor van Dijken

Circulariteit


PV(T)

Rob van Houten

Rob van Houten - Wat is een PVT-systeem?

De bronenergie die we meestal voor warmtepompen gebruiken is water of lucht. Je boort een gat in de grond voor bronwater of je haalt de energie uit de binnen- of buitenlucht. PVT is een andere vorm van bronenergie die al jaren bestaat.

Lees de volledige column van Rob van Houten