Rookmelders - Wasco

We melden het vast!

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht op elke woonlaag
Kijk bij elk klantbezoek dus voortaan ook eens omhoog. Hangt er op elke woonlaag een rookmelder? Nee? Dan is dit een perfecte kans om de woningeigenaar hierop te wijzen! Wist je dat je bij brand ongeveer slechts 3 minuten hebt om te vluchten? Brandveiligheid is dus niet iets om uit te stellen. Hoe eerder je begint met rookmelders ophangen, hoe beter. Wij helpen je!


Hoe zit het nu met die wet?

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders niet alleen verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande bouw gerealiseerd vóór 2003. In de praktijk moet elke woonlaag dan een rookmelder hebben. Deze mogen batterij gevoed zijn en moeten elke tien jaar vervangen worden.


Wat betekent dit voor jou?

Naast dat je zelf rookmelders in huis moet hebben, is deze wet een mooie kans om de brandveiligheid bij je klanten te vergroten. Naar schatting heeft slechts een derde van alle woningen in Nederland één of meerdere rookmelders!

Wasco biedt je de zekerheid van een kwalitatief hoogwaardig assortiment rookmelders op voorraad. Heb je een groot project? Geen probleem! Neem voor de mogelijkheden contact op met je Wasco-vertegenwoordiger of één van onze vestigingen.

Eisen rookmelder

Waaraan moeten rookmelders voldoen?

Rookmelders voor bestaande bouw (gerealiseerd vóór 2003) moeten aan de volgende eisen voldoen:

 • Voorzien van een optische sensor
 • Ze mogen batterijgevoed zijn (nieuwbouw moet aangesloten worden op 230V)
 • De rookmelder moet elke tien jaar vervangen worden
 • Bij voorkeur gekoppeld aan de andere rookmelders, bedraad of draadloos (RF)
 • CE-keur
Het alarmsignaal van de rookmelder moet hoorbaar zijn in de hele woning en moet overal ten minste 65 dB(A) bedragen. In een slaapkamer geldt een minimum van 75 dB(A).
Rookmelder installateur

Waar moet je rookmelders plaatsen?

Een rookmelder monteer je als volgt:

 • Op elke bouwlaag die via een vaste trap bereikbaar is. Minimaal 1 melder in de verkeersruimte (overloop, gang).
 • Altijd aan het plafond, horizontaal
 • Op 50 cm van de wand/hoek en 30 cm van een verlichtingspunt
 • Obstakels zoals plafondbalken hoger dan 15 cm worden als ‘wand’ beschouwd
 • Bij een schuin dak kun je gebruik maken van een rookmelderpendel

Let ook op de ruimte:

 • Het maximum bewakingsoppervlak per melder is 80 m2
 • In een gang smaller dan 3 m is de straal van 1 melder max. 7,5 m
 • De plafondhoogte bedraagt max. 6 m
Rookmelder Ei

Ei Electronics 650i

Deze batterijgevoede rookmelder uit de Ei 650-serie is dé oplossing als je duurzame en zeer betrouwbare veiligheid wilt, voorzien van stofcompensatie voor minder onderhoud. De Ei 650i is een optische rookmelder met lithium batterij, die niet vervangen hoeft te worden en maar liefst 10 jaar meegaat.

BEKIJK PRODUCT
Rookmelder Ei

Ei Electronics 650i RF

De 650i RF is een draadloos koppelbare batterijgevoede rookmelder met stofcompensatie voor optimale betrouwbaarheid en minder onderhoud. Een uitstekende oplossing voor duurzame veiligheid. Deze optische rookmelder met lithium batterij hoeft niet vervangen te worden en gaat maar liefst 10 jaar mee.

BEKIJK PRODUCT
Rookmelder FireAngel

Fire Angel ST-620

De innovatieve Thermoptek technologie van de Fire Angel ST-620 is de nieuwste combinatie van een optische rookmelder en thermische detectie. Deze rookmelder is voorzien van een lithium batterij met een levensduur van minimaal 10 jaar. Deze rookmelder heeft een zeer gunstige prijs/ kwaliteit verhouding.

BEKIJK PRODUCT