Neem een monster van het bronwater
Bij de meeste grondgebonden warmtepompen is het belangrijk om regelmatig een monster van het bronwater te nemen. Zo bepaal je of de glycolbescherming nog goed is.
Houd wisselaars schoon met een speciale spray
Een luchtwarmtepomp werkt in combinatie met een buiten- of binnenunit (ventilatiewarmtepomp). De lamellen komen door vuil en stof uit de lucht dicht te zitten. Het energieverbruik kan hierdoor stijgen. Voorkom dit door de lamellen te reinigen. Met een lamellenkam zet je ze na reiniging weer in de juiste stand.
Vervang het filter van de ventilatiewarmtepomp
Van dit type luchtwaterwarmtepomp is het heel belangrijk om het filter te vervangen. Soms wordt deze schoongemaakt, maar er blijft altijd vuil achter. Daardoor kan er minder lucht door het filter, waardoor er meer energie wordt verbruikt. Vervangen is dus beter.
Voorkom vieze geurtjes uit je airconditioning
De airconditioning staat ook bekend als de luchtluchtwarmtepomp. Deze bestaat uit een buiten- en binnenunit. Vieze geurdeeltjes blijven kleven aan de warmtewisselaar en de lucht uit de airconditioning gaat stinken. Gebruik een speciale spray om 1 tot 2 keer per jaar de binnenunit schoon te maken, dan krijg je ook geen last van stank.
Check de anode in je boilersysteem
Een staal geëmailleerde boiler is vaak voorzien van een anode. Er zijn veel mensen die denken dat een anode kalkafzetting voorkomt. Dit is niet waar. Een anode voorkomt dat de boiler corrodeert als de emaille-laag aan de binnenkant beschadigd is. De anode stuurt een elektrisch stroompje naar de beschadiging om het vat te beschermen. Check daarom tijdens het onderhoud of de anode het nog doet.
Voorkom verstopping in de zonneboiler- of PVT-systeem
Het waterglycolmengsel in de zonnecollector wordt op warme dagen erg heet. Daardoor gaat dit mengsel op termijn vlokken en verliest het zijn werking. De vlokken plakken vast aan de binnenkant van de collector of het heatpipesysteem waardoor het systeem verstopt raakt. Vervang daarom het waterglycolmengsel na vijf tot zeven jaar. Gebruik een refractometer om de mengselverhouding te controleren.
Inspecteer het afgiftesysteem
Vloerverwarming heeft vrijwel geen onderhoud nodig, maar de verdeler moet je wel even controleren op lekkages. Meet ook of de volumestromen van bepaalde groepen correct zijn. Bij een laagtemperatuurconvectorsysteem verwijder je eventueel stof tussen de lamellen. Als er kleine ventilatoren zitten, controleer je of ze nog goed werken en schoon zijn.
Is alles goed geregeld?
Check of de regeling nog steeds is ingesteld zoals deze is opgeleverd bij de inbedrijfstelling. Soms veranderen gebruikers deze, waardoor het systeem niet meer optimaal functioneert. Veranderingen zijn tenslotte niet altijd verbeteringen.