De weg naar een gezond binnenklimaat - Wasco

<< Terug naar overzicht

 

De weg naar een gezond binnenklimaat

De eisen voor het energiegebruik van woningen worden steeds verder aangescherpt. Door deze eisen zijn gebouwen steeds beter geïsoleerd en luchtdichter, waardoor de natuurlijke ventilatie in huis afneemt. Mechanische ventilatie is daarom vaak een pijler bij het creëren van energie-efficiënte woningen met een gezond binnenklimaat. Goed en efficiënt ventileren wordt door de aangescherpte energie-eisen juist belangrijker. Niet iedereen is zich hiervan bewust. Jij bent als installateur aan zet om jouw klanten op dit vlak van kennis en advies te voorzien zodat zij thuis een gezond binnenklimaat hebben. 

Een gezond binnenklimaat is:

  • Afhankelijk van de lucht, geluid, hygiëne, temperatuur en geur in een gebouw. Activiteiten als  koken, kaarsen branden, douchen en de was doen hebben een negatief effect op het binnenklimaat in verband met CO2-uitstoot, het vrijkomen van vocht, warmte en luchtjes. 

  • Essentieel voor comfortabel wonen en werken en voor het behoud van een goede gezondheid. 

  • Een belangrijke factor voor stijgende productiviteit en dalende ziektekosten. Een slecht binnenklimaat is namelijk een voedingsbodem voor schimmels en bacteriën, hierdoor kunnen klachten ontstaan als benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, concentratieverlies en hoofdpijn. 

Problemen bij het creëren van een gezond binnenklimaat zijn:

  • Het ontbreken van bewustzijn bij de eindgebruiker over wat binnenklimaat is, laat staan over hoe je dat gezond krijgt en houdt. 

  • Dat bewoners zich vaak niet bewust zijn van het belang van onderhoud aan mechanische ventilatie en dat kennis over installaties ontbreekt. 

De rol van de installateur op weg naar een gezond binnenklimaat is:

  • Het goed aanleggen, inregelen en onderhouden van het ventilatiesysteem  

  • Werken aan kennisoverdracht; maak de eindgebruiker de noodzaak duidelijk van ventilatie en monitor zijn binnenklimaat met behulp van een slimme binnenklimaatmeter. 

  • Een ‘apk’-afspraak claimen bij de eigenaar van een gebouw, zo kom je om de zoveel tijd terug voor onderhoud aan de mechanische ventilatie. 

4 praktische tips voor jouw klant!

1. Pak de oorzaak aan: rook niet binnen en ventileer het huis extra door een raam te openen of de mechanische ventilatie op een hogere stand te zetten tijdens het koken, klussen, douchen en als er bezoek is. 

2. Laat ventilatieroosters altijd open staan, ook in de winter.  

3. Onderhoud de ventilatiesystemen en -roosters goed door ze regelmatig te (laten) reinigen.  

4. Minimaliseer vocht in de woning. Maak na het douchen of baden de wanden en vloer droog, kook met de deksel op de pan en droog de was zo veel mogelijk buiten.