Warm wonen doe je met Wasco - Wasco

Krijg je het al warm?

Kennis die je (klant) de winter door helpt

Klaar voor meer service?

De winter staat voor de deur. Dan is het handig om meer te weten over marktontwikkelingen,
regelgeving, storingen en oplossingen. De lagere temperaturen zorgen voor continu draaiende
verwarmingsinstallaties, waardoor deze onder meer druk komen te staan. Daarom staat deze periode
in het teken van toenemende serviceaanvragen en storingen. Als je jouw expertise combineert met onze
kennis en tools, ben je in no-time klaar voor de winter. We hebben alle tips, tricks en storingscodes voor
je verzameld. Maak jouw klant blij met een veilige en efficiënte verwarmingsinstallatie!

Marktontwikkelingen
Bekijk de kennisartikelen >

Storingen
Bekijk de kennisartikelen >

Efficiënt installeren
Bekijk de kennisartikelen >

Advies
Bekijk de kennisartikelen >

De multi-inzetbare all-electric warmtepomp van Masterwatt, voor groot en klein

Met de Dynamis Monoblock van Masterwatt heb je een all-electric oplossing voor klanten met zowel kleine als grote woningen. Het vermogen van deze warmtepomp varieert namelijk van 8 kW tot 23 kW door de ingebouwde vermogensmodulatie; wat deze monoblock breed inzetbaar maakt. En met een A+++ energielabel kun je jouw klant een enorm efficiënte en zuinige oplossing aanbieden.

Meer weten?

Marktontwikkelingen

Nationaal Warmtepomp Trendrapport: groei zet door

In 2022 werden er in Nederland 110.000 warmtepompen geïnstalleerd, een groei van 52% die mede door de energiecrisis werd gerealiseerd. Deze groei zet in 2023 naar verwachting van Dutch New Energy Research (DNE Research) en Warmte365 door met 51,8%. Volgens beide partijen is dit niet meer te wijten aan een energiecrisis, maar aan een definitieve doorbraak van de warmtepomp.

Download het trendrapport

Verwarmen met airco

Met de huidige ontwikkelingen willen jouw klanten graag energie besparen. Als alternatief voor verwarming is de airco nu een veelgehoorde oplossingen. Een airco wordt over het algemeen als oplossing gezien om mee te koelen, maar verwarmen met een airco is voor delen van een woning ook een prima oplossing. Een airconditioner is een lucht/lucht warmtepomp en dat maakt het apparaat heel geschikt om mee te verwarmen.

Verwarmen met airco uitgelegd

Welke regels moeten jij en je klant volgen?

Er zijn steeds meer wetten en regels waar jij je als installateur aan moet houden en waar jouw klant rekening mee moet houden. We hebben de regelgeving voor je op een rij gezet!

Werken volgens de regels

Bestaande radiatoren & laagtemperatuurverwarming

Wanneer jouw klant een (hybride-)warmtepomp wil laten installeren, is het goed om je te realiseren dat de bestaande radiatoren en/of convectoren eerst aangepast moeten worden. In de praktijk zien we dat het afgiftesysteem (radiatoren/convectoren) niet meegenomen wordt in de voorbereidingen naar een systeem voor  lagetemperatuurverwarming (ltv). Het gevolg hiervan is dat dit een negatieve invloed heeft op het comfort in de woning, met klagende klanten van dien. Rob de Beijer, Engineer Ontwikkeling & Projecten bij ClimateBooster, neemt je kort mee in het concept lagetemperatuurverwarming en geeft je vier tips voor een goede voorbereiding van de radiatoren en convectoren.

Rob de Beijer geeft 4 tips

Hernieuwbare energie

Er zijn diverse mogelijkheden voor jouw klant om op een milieuvriendelijke wijze om te gaan met energie en water. We hebben hiernaast een aantal oplossingen op een rij gezet die je je klant kunt adviseren. Van pv-panelen, zonneboilers tot regenwateroplossingen.

Warmtepompgeruchten: wat hoort jouw klant in de wandelgangen?

Je klant komt met een argument rondom warmtepompen, dat hij of zij zonder dat je het weet ergens op een verjaardag heeft opgevangen. De klok horen luiden…  weet jij waar de klepel hangt? Ontmantel de geruchten voor een goed advies aan je klant!

Wat klopt en wat niet?

 Warm wonen: bekijk alle mogelijkheden

Storingen

Meest voorkomende storingen

Wij hebben voor jou de meest voorkomende storingen op een rijtje gezet. Zo kun jij ze snel weer oplossen. Staat jouw storing er niet tussen, neem dan contact op met onze afdeling Techniek, zij zijn altijd bereid jou te helpen om tot een oplossing te komen. Wij assisteren graag.

Meest voorkomende storingen …

van een airco

… bij warmtepompen

… bij cv-ketels

Er is een goede methode om het storing zoeken in cv-ketels aan te pakken. Die methode leren we je graag, want daarmee kun jij efficiënter werken en los je de problemen voor je klant sneller op. Leer deze methode, meld je aan voor de 1-daagse opleiding Gestructureerd Storing Zoeken in Ketels

Opleiding: Gestructureerd Storing Zoeken in Ketels

Wasco staat je bij

tijdens storingen

Mijn klant heeft een storing

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg voor effectieve en duurzame installaties door regelmatig onderhoud uit te voeren. Hierdoor kan je een deel van de storingen voorkomen. Een belangrijk onderdeel van een systeem is waterkwaliteit. Door deze op peil te houden, voorkom je een hoop problemen voor je klant. We hebben twee leestips voor je!

Leestip 1

Hoe zorg je nu voor een kalk- en corrosievrij systeem? Drinkwater moet in Nederland aan zeer strikte eisen voldoen, maar dit betekent niet dat de samenstelling altijd optimaal is voor gebruik als cv-water. Rob Haarman, Technisch Specialist bij Nefit Bosch, heeft hier antwoord op. » Lees meer

Leestip 2

En waar moet je rekening mee houden bij lagetemperatuursystemen (ltv) als het gaat om waterkwaliteit? Marco Koenders, Service Coördinator bij Reflex, legt uit hoe vaccuümontgassing werkt en waarom het een must is in de energietransitie. » Lees meer

Loop je toch vast? Wij helpen!

 Warm wonen: bekijk alle mogelijkheden

Efficiënt installeren

De lagere MPG-eis realiseren

De overheid heeft zich voorgenomen om per 1 januari 2025 de eis voor MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) aan te scherpen van 0,8 naar 0,5.  Het is daarom belangrijk dat installateurs gaan nadenken over de energieprestatie en het wooncomfort in het ontwerp van de installaties van hun (toekomstige) klanten. Het Lente-akkoord Circulair Industrieel Bouwen heeft 5 strategieën uitgewerkt om je hierin te ondersteunen.

Bereid je voor op de lagere MPG-eis »

Praktijkcasus: De Stadsveteraan

“Als installateur ben je bij een dergelijk project als eerste aanwezig en als laatste klaar.”, zegt Michel Plomp (INCO) in een interview met Koppeling. INCO is verantwoordelijk voor de gehele engineering van de w-installaties en e-installaties in het appartementencomplex voor senioren in Amsterdam. Wasco heeft vanaf het begin een belangrijke rol bij nieuwbouwproject ‘De Stadsveteraan’: meedenken in oplossingen en slimme distributie.

Neem een goed voorbeeld »

Waterzijdig inregelen

Zijn de radiatoren van jouw klanten dusdanig afgesteld de precieze hoeveelheid warm water die nodig is om een ruimte optimaal te verwarmen? Het is belangrijk dat je een (nieuwe) ketel of (hybride)warmtepomp waterzijdig inregelt. Dit bespaart energie en biedt meer comfort, omdat er effectiever en efficiënter verwarmd wordt.

Energiebesparend verwarmen

Voer je werk zo efficiënt mogelijk uit

Handige how-tos en tips

 Warm wonen: bekijk alle mogelijkheden

Advies

Direct iets nodig?

Tijdens de klus grijp je net naast dat ene onderdeel dat je nodig hebt. Klinkt dit bekend? Haal snel het ontbrekende onderdeel op onze vestigingen! Voor een compleet assortiment voor al jouw klussen ben je bij Wasco aan het goede adres

Wij hebben wat jij nodig hebt

De BRL100 Q&A

Voor bedrijven is er een wettelijke plicht van een BRL100-certificering. Wladimir Frik, trainer bij Wasco, legt je in dertien vragen uit waar de BRL100 vandaan komt, wat het inhoudt en welke stappen je als installatiebedrijf moet nemen.

Maak jezelf wegwijs!

Verantwoord onderhoud doen

Service- en onderhoudsbedrijven en monteurs verdwalen in een wirwar aan certificeringen. Ondertussen heb je als monteur een belangrijkere adviseursrol naar de consument toe dan je denkt. Mark Pool, technisch adviseur bij Wasco, neemt je in dit artikel mee in de regelgevingen die gevolgen hebben voor jouw werk of bedrijf.

Waar moet je aan voldoen?

Om mee te nemen in je advies

Meet voor je leven: apparatuur instellen

Als service- en onderhoudsmonteur werk je elke dag met gasgestookte toestellen. Cv-ketels, gaskachels en geisers; al deze apparaten kunnen een bron van koolmonoxide (CO) zijn. Koolmonoxide is een onzichtbaar, geurloos en smaakloos gas, waarbij vergiftiging al snel fataal kan zijn. Daarom kan het van levensbelang zijn om een persoonlijke CO-meter bij je dragen. Sterker nog, wist je dat dit met de Gasketelwet indirect verplicht is?

Wat je moet weten over meten

Jouw klant bespaart snel met deze quick wins

Niemand wil hoge energierekeningen. Je kunt je klanten een aantal vrij eenvoudige aanpassingen voorstellen die energie besparen. We geven je 12 voorbeelden die je mee kunt nemen in je advies.

12 quick wins

 Warm wonen: bekijk alle mogelijkheden