Verstoppingen in een cv-systeem voorkomen - Wasco

Verstoppingen in een cv-systeem

In een verwarmingssysteem kunnen verstoppingen de circulatie van het warme water belemmeren, waardoor sommige delen van een woning / gebouw niet goed worden verwarmd. Het kan ook de efficiëntie van het systeem verminderen, waardoor meer energie nodig is om dezelfde resultaten te bereiken. Om verstoppingen weg te nemen of te voorkomen kun je onderstaande stappen volgen.

Testen

Je onderzoekt als eerste of er een verstopping of grote mate van vervuiling is in het systeem. Stook de installatie warm en maak gebruik van een warmtebeeldcamera en kijk of je “koude” leidingen ziet. Door het opstoken zie je ook of de radiatoren geheel en gelijkmatig warm worden.

Spoelen

1.

Laat het systeem leeglopen (lozing in riool en niet in oppervlaktewater) en vul het met schoon water. Plaats een vuilfilter in de retour van de cv-ketel en voeg cleaner toe aan het cv-water.
(500 ml cleaner is geschikt voor ca. 130 liter systeeminhoud (grote woning)

2.

Zet alle radiatoren open. Start de cv-ketel op in normale bedrijfscyclus. De cv stook je gedurende een dag ca. 6x of vaker op. Deze bedrijfstemperatuur helpt de cleaner reinigen. Slib/vuil kunnen binnen een uur eruit gespoeld zijn. Voor het verwijderen van kalk- en ijzeroxide-aanslag in het systeem kun je de reinigingstijd verlengen tot max. 1 week. IJzeroxide hecht zich aan de magneet in het vuilfilter. De hoeveelheid vuil in het filter geeft een indicatie of het systeem schoon is.

3.

Check met een warmtebeeldcamera of er nog ‘koude’ plekken te zien zijn in het systeem. Is dit het geval dan kun je voor dit deel van het systeem de doorstroming verhogen door andere radiatoren dicht te draaien. Zie je nog steeds meerdere ‘koude’ plekken dan is het systeem nog vervuild. Herhaal dan de stappen 1 en 2.

(Let op)

Gaat het om een gecombineerd systeem met radiatoren en vloerverwarming.
Spoel dan de beide systemen apart. Eerst de radiatoren, daarna de vloerverwarming. Een vloerverwarming heeft een aanvoer, een retour en (soms) daartussen een pomp. Sluit de vloerverwarming af en haal eventueel de pomp eruit. De vloerverwarming spoel je per groep.

Voorkomen

1.

Vul na het reinigen/spoelen het systeem weer aan met nieuw water. Aan dit water voeg je een protector toe om corrosie en kalkvorming tegen te gaan.
(400 ml is voldoende voor een verwarmingssysteem van ca. 130 liter, ca. 16 radiatoren of 250 m2 vloerverwarming)

 

2.

Monteer een ontluchtingsfilter in de aanvoer van het systeem. Door lucht in het systeemwater ontstaat door corrosie nieuw vuil en dit kan weer een verstopping  veroorzaken. Een ontluchtingsfilter haalt het zuurstof uit het cv-systeem. Het vuilfilter laat je ook in het systeem, zodat vuil niet in de cv-ketel kan komen.

3.

Spreek met je klant een jaarlijks onderhoud af. Zo blijft het systeemwater van goede kwaliteit en behoud het verwarmingssysteem een goed rendement.

Belt jouw klant met een storing?

Nood aan de man? Voor spoedleveringen van onderdelen is Wasco altijd bereikbaar. Je kunt 24/7 een beroep doen op onze storingsservice. Zo kun jij waar en wanneer het nodig is je klant helpen, want die wil je natuurlijk niet in de kou laten staan!

24/7 Storingsservice