Verstoppingen in een cv-systeem voorkomen - Wasco

Verstoppingen in een cv-systeem voorkomen 

Het probleem:

De verwarming wordt maar gedeeltelijk warm en er zijn temperatuurschommelingen. De ene ruimte is al warm, de andere nog koud. Het lijkt om een verstopping te gaan.

Hoe los je dit op?

Testen

Als eerste testen of er inderdaad een verstopping of grote mate van vervuiling is. Door de installatie warm te stoken en gebruik te maken van een warmtebeeldcamera kun je kijken of je “koude” leidingen ziet. Bovendien zie je al snel of de radiatoren geheel en gelijkmatig warm worden.   

Spoelen

Laat het systeem leeglopen (lozing in riool en niet in oppervlaktewater) en vul het met schoon water. Plaats een vuilfilter in de retour van de cv-ketel en voeg cleaner toe aan het cv-water. (Bijv. Fernox F3 art. 8606500) 500 ml cleaner is geschikt voor ca. 130 liter systeeminhoud (grote woning). Zorg ervoor dat alle radiatoren openstaan. Start de cv-ketel op in normale bedrijfscyclus. De cv-installatie verdeeld over de dag ca. 6 keer of vaker opstoken. Deze bedrijfstemperatuur helpt de cleaner reinigen.

Hoewel slib en vuil er binnen een uur uitgespoeld kunnen zijn, kan voor het verwijderen van kalk- en ijzeroxide-aanslag in het systeem de reinigingstijd verlengd worden tot max. een week.  Het vuilfilter is voorzien van een magneet waar het ijzeroxide aan zal hechten, de hoeveelheid vuil in dit filter geeft een goede indicatie of het systeem schoon genoeg is.

Wanneer de warmtebeeldcamera laat zien dat de radiator nog steeds een koude plek heeft kan de doorstroming verhoogd worden door de andere radiatoren dicht te draaien. Voor extreem vervuilde systemen kan een herhaling van bovenstaande nodig zijn.  

Vloerverwarming 

Gaat het om een systeem met zowel radiatoren als vloerverwarming. Spoel dan de beide systemen apart. Eerst de radiatoren, daarna de vloerverwarming. Een vloerverwarming heeft een aanvoer, een retour en (soms) daartussen een pomp. Je sluit de vloerverwarming af en haalt eventueel de pomp eruit. Je spoelt de vloerverwarming per groep.

 

Voorkomen

Na het reinigen/spoelen vul je het systeem weer aan met nieuw water. Voeg aan dit water een protector toe om corrosie en kalkvorming tegen te gaan. (bijv. Fernox F1 art. 8606510)
400 ml is voldoende voor een verwarmingssysteem van ca. 130 liter, ca. 16 radiatoren of 250 m2 vloerverwarming

Monteer een ontluchtingsfilter in de aanvoer van het systeem. Er komt altijd lucht in het systeemwater waardoor corrosie nieuw vuil ontstaat en dit kan weer een verstopping  veroorzaken. Een ontluchtingsfilter haalt het zuurstof uit het cv-systeem. Het vuilfilter laat je ook in het systeem, zodat vuil niet in de cv-ketel kan komen. 

Spreek met je klant een jaarlijks onderhoud af. Zo blijft het systeemwater van goede kwaliteit en behoud het verwarmingssysteem een goed rendement.

 

Toch een storing?

Belt jouw klant met een storing? Wij staan 24/7 voor je klaar om de benodigde spullen te leveren. Zo zorgen we samen dat de storing snel opgelost wordt.

24/7 Storingsservice