Hogere warmtevraag beantwoord met duurzame installatie - Wasco

Duurzaam antwoord op hogere warmtevraag

Stegeman Installatietechniek, bestaande uit vader en zoon, is bezig met een uitdagend project net buiten Zwolle: Een duurzame installatie voor een landhuis. Het vak van de installateur wordt steeds uitgebreider en veelzijdiger. Van loodgieterswerk en cv-installaties, naar duurzame oplossingen.

Meer ruimte voor techniek

Het landhuis is voorzien van meerdere badkamers. Dit betekende dat vader en zoon op zoek moesten naar een installatie met een bovengemiddelde capaciteit voor warm water, die op ieder moment kan voldoen aan de warmtevraag. Daarnaast was in het eerste ontwerp van de architect was onvoldoende ruimte gereserveerd voor de techniekruimte. De architect, aannemer en opdrachtgever konden onmogelijk van tevoren weten hoeveel ruimte ze moesten reserveren voor de installatie.

Wasco Energie Centrum

“Voor ons is dit ook een bijzondere opdracht, dus het is fijn dat we terug kunnen vallen op de expertise van Wasco. Zij hebben veel vaker te maken met dit soort aanvragen”, aldus zoon Mike. Samen met het bouwteam bezochten zij ons opleidingscentrum: Wasco Energie Centrum in Twello. Hier staan verschillende werkende installaties opgesteld. Naar aanleiding van dit bezoek werden de volgende keuzes gemaakt:

– een lucht-water warmtepomp ten behoeve van de verwarming van de woning
– balansventilatie
– twee warmtepompboilers voor de warmwatervoorziening
– 16 pv-panelen

techniekruimte landhuis Zwolle

Woonwensen uitgevoerd in duurzame installatie

Het landhuis is voorzien van:

– balansventilatie met warmteterugwinning (zodat de goed geïsoleerde woning van
– voorverwarmde frisse lucht wordt voorzien)
– vloerverwarming (deze is overal aangelegd)
– elektrische radiatoren (om de badkamers extra te verwarmen)
– 16 pv-panelen ( voor het opwekken van alle benodigde energie)
– een 9kW lucht-water warmtepomp met buffer en pompunit (ten behoeve van twee 8-groepsvloerverwarmingverdelers)

Er is bewust gekozen om deze niet te combineren met het tapwatersysteem. Om te kunnen voldoen aan de grote warmwatervraag én rekening houdend met de benodigde ruimte viel de keuze op twee warmtepompboilers. De boilers voorzien de badkamers op ieder gewenst moment van de dag van warm water. Het zou ook kunnen met één warmtepompboiler, maar in dat geval hadden we een voorraadvat van vijfhonderd liter nodig. Dat zou meer ruimte innemen.

Slimme samenwerking

Het bezoek aan het Wasco Energie Centrum is in dit project een win-winsituatie. Volgens het vader en zoon team leverde dit echt waardevolle inzichten op bij de opdrachtgever, architect en aannemer. “Iedereen besefte toen wat we nodig hadden en kregen wij de vrijheid om te kiezen voor deze installatie. Alle uitdaging zijn snel opgelost doordat we vanaf het begin hebben goed samengewerkt.”