F-gassen regelgeving - Wasco

Airco of warmtepomp installeren?

Houd je aan de wet!

Niet iedereen mag zomaar een warmtepomp of airco installeren. Als monteur moet je hier een geschikt F-gassen certificaat voor hebben. Daarnaast moet je als bedrijf een bedrijfscertificaat hebben. Wij leggen je graag uit wat dit inhoudt. 

Waarom een F-gassen verordening?

Airconditioningsystemen en warmtepompen beschikken over gefluoreerde broeikasgassen (koudemiddelen). Deze gassen zijn bijzonder schadelijk voor het milieu. Om het milieu te beschermen is er Europese wetgeving die precies regelt hoe om te gaan met deze gassen.

Wat houdt deze verordening in?

Om het milieu te beschermen is er afgesproken dat alleen vakkundig opgeleide installateurs koeltechnische handelingen mogen verrichten aan een airconditioningsysteem of warmtepomp. Daarnaast moet het bedrijf zelf ook gecertificeerd zijn. Hierop worden strenge controles uitgevoerd. Er worden o.a. strenge eisen gesteld aan een correcte koudemiddelen boekhouding, gereedschappen, meetinstrumenten en registratie van installaties.

Wat mag wel en wat mag niet?

Als het een gesloten systeem betreft, bijvoorbeeld een mobiele airco of een monoblock warmtepomp, dan mag iedere installateur deze verkopen en installeren. Gaat het om een airconditioningsysteem (bijvoorbeeld een split, multisplit of VRF) of warmtepomp waarbij koeltechnische handelingen moeten worden uitgevoerd, dan moet je in het bezit zijn van een geldig F-gassen certificaat én moet het bedrijf ook gecertificeerd zijn. Heb je dat niet, dan ben je als installateur én bedrijf strafbaar.

Ook directe verkopen van dit soort systemen aan consumenten, zonder het te installeren en in bedrijf te stellen, is illegaal. Je bent namelijk verplicht aan te tonen dat de installatie door een gecertificeerd bedrijf en monteur geïnstalleerd en in bedrijf gesteld is.

Bovendien is het zo dat de meeste fabrikanten garanties niet honoreren indien het systeem niet aantoonbaar door een gecertificeerd bedrijf en persoon geïnstalleerd en in bedrijf gesteld is.

Wat als ik geen certificaat heb?

Er zijn diverse mogelijkheden om je klanten goed te bedienen en tevens aan alle wettelijke eisen te voldoen:

1.  Laat de installatie door een gecertificeerd bedrijf in bedrijf stellen. Wasco kan je daarbij helpen.

2.  Ga je F-gassen certificaat halen! Via WasCollege kun je je F-gassen certificaat Categorie 2 halen, waarmee je vrijwel alle split en multisplit airco systemen en warmtepompen mag installeren. Voor deze opleiding zijn er ook subsidiemogelijkheden.

3.  Zorg ervoor dat je bedrijf ook F-gassen gecertificeerd is!  Hier lees je alles over BRL100 (Beoordelingsrichtlijn voor bedrijven).

Vragen? We helpen je graag!

Neem contact met ons op via je vertegenwoordiger of je vestiging, zij helpen je graag verder. 

Wil je meer weten over de F-gassen opleiding? Daarvoor kun je terecht bij WasCollege