Trends die het gasverbruik verminderen - Wasco

Trends die het gasverbruik verminderen

Verduurzamen gaat over verantwoord met energie omgaan en CO2-arm wonen. Dat betekent dat consumenten stappen moeten zetten om minder gas te gebruiken. Dat gaat verder dan de verwarming een graadje lager. De trend is een toekomst waarin we gasloos wonen.

Veel consumenten overzien de investeringen en impact op de woning niet meer, dus zijn terughoudend. Echter, bij besparen op gas kun je meer doen dan overstappen van de cv-ketel naar een warmtepomp.

Consumentenvragen rondom warmtepompen
Elektrische cv-ketel verboden als hoofdverwarming
Trias Energetica: isoleren, ventileren, installeren
Connectiviteit: slimme thermostaten
Subsidies voor je klant

Verkeerd beeld rondom besparende maatregelen gasverbruik

Het hierboven beschreven beeld wordt vooral veroorzaakt door de route die de overheid heeft uitgestippeld. Het gaat hier om de norm die vanaf 2026 moet gelden bij vervanging van de cv-ketel. Nu willen veel consumenten uit milieuoverwegingen wel van fossiele brandstoffen af, maar dat is niet altijd haalbaar.

Overstappen kan een behoorlijk ruimtelijke en financiële impact hebben bij een bestaande woning. Vaak moeten er ook eerst andere dingen gebeuren om een warmtepomp rendabel te maken. Daarom blijven maatregelen met een minder grote impact actueel en zeer effectief. Met een aantal andere maatregelen kunnen consumenten al aanzienlijk minder gas verbruiken.

Vragen over verwarmen zonder gas met een warmtepomp

Overstappen op een warmtepomp vraagt een beste investering. Het betekent regelmatig ook de nodige bijkomende aanpassingen in de woning. En dan gaat het niet alleen om leidingwerk. Een warmtepomp is alleen rendabel wanneer er reeds andere maatregelen zijn genomen die gas besparen in huis.

De praktijk wijst uit dat deze maatregelen nog lang niet in alle bestaande woningen zijn doorgevoerd. Consumenten zoeken naar tips om gas zoveel mogelijk te elimineren. De meeste voorkomende vragen naast het financiële plaatje zijn:

De meeste voorkomende vragen

Naast het financiële plaatje vragen consumenten zich het volgende af:

→ Kan ik in mijn huis de warmte voldoende vasthouden voor een warmtepomp?

→ Zijn de leidingen in mijn huis wel dik genoeg voor een warmtepomp?

→ Zijn de radiatoren en/of de vloerverwarming in mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

→ Hebben de voorzieningen in de meterkast voldoende capaciteit voor de nieuwe apparatuur?

→ De gemeente wil in mijn wijk een warmtenet aanleggen. Is een warmtepomp dan een slimme keuze om te bezuinigen op gas?

Deze vragen laten zien dat veel maatregelen tegelijkertijd dienen als voorbereiding voor een gasloze oplossing. Gas besparen… tips helpen jouw klant om het totaalplaatje te overzien. Jij kunt ze helpen stapsgewijs om te schakelen naar een woning zonder gas.

In veel gevallen is er de behoefte aan duidelijkheid rondom de benodigde warmtepomp. Ook een stappenplan met ‘trias energetica’ als basis maakt het haalbaar qua investering en ruimtelijke impact. Welke onderdelen je kunt opnemen in je stappenplan, lees je hieronder.

Maatregelen als antwoord op ‘hoe bespaar ik gas?’

Deze vraag komt waarschijnlijk vaak voorbij in de installatietechniek. Hieronder beschrijven we de volgende maatregelen waarmee je klant kan besparen op het gasverbruik volgens ‘Trias energetica’:

→ Isoleren
→ Ventileren
→ Waterzijdig inregelen (verplicht)
→ Afgiftesystemen aanpakken
→ Slimme thermostaten

Isoleren is de beste bespaartip voor gas

Zorgen dat een woning niet onnodig energie verliest, is de meest logische eerste stap voordat je je gaat richten op de prestaties van installaties. We noemen dit ook wel de ‘trias energetica’: eerst isoleren, dan ventileren en daarna pas installeren. Spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en glasisolatie in de woning helpen energieverlies voorkomen. Een goed geïsoleerd huis is de kortste route om gas te besparen en CO₂-uitstoot te verminderen, en tegelijkertijd de goedkoopste.

Ventileren

De woning potdicht, maar het binnenklimaat wel lekker fris en schoon? Daar heeft het gemiddelde ventilatiesysteem op de huidige bestaande woningmarkt nog wel een upgrade voor nodig. De meeste woningen in Nederland worden nog geventileerd middels natuurlijke toevoer en mechanische afvoer (ventilatiesysteem C). En soms nog slechter.

Hiermee vormt zich de kans op schimmel en vocht. Ventilatie met vraagsturing op basis van vocht en CO2 is bij goed geïsoleerde woningen dus belangrijk.

Wanneer er geventileerd wordt met een ventilatiesysteem D, warmteterugwinning (wtw), blijft de energie uit de afgezogen lucht behouden voor de woning door de mechanische af- én toevoer. Comfort en besparen op gas kunnen zo prima samengaan.

Let op: elektrische cv-ketel verboden als hoofdverwarming

Er zijn ook oplossingen die logisch lijken voor de consument, maar in de praktijk niet zijn toegestaan. Dat geldt voor de cv-ketel zonder gas.

In artikel 6.55a van het Bouwbesluit wordt gesteld dat een verwarmingssysteem van een woning niet meer dan 1,31 kWh energie mag gebruiken om 1 kWh warmte te genereren. De elektrische ketel voldoet niet aan deze eis en is daarom niet toegestaan in woonhuizen. In een uitzending van TROS Radar was te zien welke problemen een elektrische cv-ketel als hoofdverwarming kan opleveren voor consumenten die minder gas willen gebruiken. Je moet dus goed weten waarvoor je deze gasloze optie inzet.

Installeren

waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen: verplicht, nog niet gebruikelijk

Sinds 10 maart 2020 is het verplicht om alle verwarmingssystemen waterzijdig in te regelen. Dit is hoe besparen op gas begint. Echter is dat nog lang niet in alle bestaande woningen gebeurd. Lees de uitleg waarom en wat de regels zijn en dit stappenplan, zodat je het fijne van waterzijdig inregelen weet.

Afgiftesystemen aanpakken: van htv naar ltv

Convectoren of radiatoren die ingesteld zijn op verwarmen met gas zijn veelal ingesteld op hogetemperatuurverwarming (htv). Bij een goed geïsoleerde woning kun je deze ook omschakelen naar  lagetemperatuurverwarming (ltv).

Afgiftesystemen moeten bij de overstap naar een warmtepomp sowieso worden vervangen of aangepast naar ltv. Maar er zijn ook andere oplossingen die helpen gas te besparen. Je kunt ook op basis van lagetemperatuurverwarming verwarmen met een cv-ketel. Denk bijvoorbeeld aan:

→ Boosters: deze kleine ventilatoren zorgen voor extra luchtstroming. Hierdoor wordt een ruimte sneller warm. Je plaatst ze heel eenvoudig op de radiatoren of convectoren.

→ Uitbreiding: vergroot het afgiftevermogen door extra/grotere radiatoren of convectoren te plaatsen.

→ Vervanging: vervang de huidige radiatoren en convectoren door ltv-radiatoren of vloerverwarming.

Connectiviteit: slimme thermostaten

Slimme thermostaten verbeteren de verwarming en koeling van een woning. Ze ‘leren’ op basis van data het gedrag en voorkeuren van jouw klant en passen de temperatuur automatisch aan bij afwezigheid.  Dat betekent dat verwarmen ook efficiënter gebeurt, waardoor consumenten hun gasverbruik verminderen.

Subsidie voor maatregelen die gasverbruik verminderen

Huiseigenaren kunnen in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie kan aangevraagd worden bij een investering in (hybride)warmtepompen, zonneboilers voor warm water, een aansluiting op een warmtenet, een elektrische kookvoorziening en/of met 5 typen isolatiemaatregelen. Het aanvragen van ISDE is een grote uitdaging voor de consument, blijkt uit onderzoek.

Het is uiteindelijk dus een optelsom van oplossingen die (extreem) gas besparen. Loop jij tegen dingen aan rondom het verminderen van het gasverbruik? Wordt je vraag in dit artikel niet beantwoord? Stel via dit formulier jouw vraag aan onze redactie!