Kennis Workout - Wasco

Vakkennis bijspijkeren vanuit je luie stoel

KENNIS WORK-OUTS

In een mum weer in vorm met de Wasco Kennis Work-Outs

De zomervakantie is het uitgelezen moment om vakkennis te vergaren. Eindelijk tijd voor iets anders. Daarom organiseren we deze zomer weer de digitale Kennis Work-Outs voor installateurs. Je vakkennis bijschaven vanuit je luie stoel, tijdens een dagje strand, of met een kop koffie in de tuin.

Hapklaar. Je pakt even je telefoon erbij, leest de praktische expertartikelen, slaat ze op, en hoppa, je bent in een mum beter voorbereid op je volgende klussen.

Meld je aan en je ontvangt de Kennis Work-Outs automatisch in je mailbox!

Aanmelden Kennis Work-Outs 2024

Meedoen is reuze makkelijk en gratis

#5 – Koelen Work-Out | Houd je hoofd koel

Alweer de laatste work-out van deze zomer. In deze nieuwsbrief vind je onder andere handige how-tos voor koeltechnische verbindingen, een routebeschrijving voor de verplichte bedrijfscertificering BRL100, aandachtspunten voor het plaatsen van een airco binnenunit en de ins en outs over koelen met een lucht-luchtwarmtepomp. Klaar voor de finale? We vinden je nu al een winnaar!

Koeltechnische opties

De goedgekeurde koeltechnische verbindingen zijn de flare-, flare-soldeer-, pers-, insteek- en knelverbinding. Jan van Zwolle, technisch adviseur airconditioning bij Wasco, licht iedere goedgekeurde koeltechnische verbinding toe in dit artikel, vertelt je wat je nodig hebt en geeft je voor iedere verbinding een handige instructievideo voor het maken van de koppeling.

Kies jouw beste optie

Lucht-luchtwarmtepomp

Jouw klant combineert met een airco het beste van twee werelden: een warme woning tijdens koude dagen en een fris huis tijdens warme dagen. Het expertteam van Daikin beschrijft in dit artikel hoe koelen met een lucht-luchtwarmtepomp werkt en waar je rekening mee moet houden wanneer jouw klant met de warmtepomp wil koelen – én verwarmen.

Zo werkt het

Airco binnenunit weetjes

Hoewel het installeren en onderhouden van een airconditioning voor de meeste installateurs en service- en onderhoudsmonteurs geen rocketscience is, zijn er een aantal voorwaarden voor een maximale, energiezuinige werking waar je rekening mee moet houden. Het expertteam van Haier onthult in deze Kennnis Work-Out de vijf meest voorkomende valkuilen en hoe je ze voorkomt.

Wist je dat?

De BRL100 Q&A

Airconditioningsystemen en warmtepompen beschikken over gefluoreerde broeikasgassen (koudemiddelen) die schadelijk zijn voor het milieu. Om deze reden stelt de Nederlandse regelgeving dat installateurs en installatiebedrijven zich moeten certificeren wanneer zij werken met koudemiddelen. Voor bedrijven betekent dat een wettelijke plicht van een BRL100-certificering.

Antwoord op je vragen

Superhandig

We hebben nog drie tips voor je. Een artikel over veilig pv-panelen installeren, een mooie playlist met how-to-videos en tips hoe je geluidsoverlast voorkomt bij de airco buitenunit van jouw klant.

  1. Airco playlist how-to-videos
  2. Overlast voorkomen bij airco buitenunits
  3. Pv-panelen veilig installeren 

——— Finish Kennis Work-Out #5 ———

#4 – Verwarming Work-Out | Hier word je warm van

Terwijl de zomervakantie in een rap tempo voorbij tikt, nemen wij je alvast mee naar een volgend seizoen. Over enkele maanden gaat de verwarming weer aan. In deze Kennis Work-Out komen de hot topics rondom verwarmen van dit moment voorbij, met als centrale aandachtspunten lagetemperatuurverwarming en systeemwaterkwaliteit. Ben je warmgedraaid voor deze volgende ronde? Succes!

Een hybride-installatie plannen

Een hybride-opstelling, dus een combinatie tussen een ketel en warmtepomp, vraagt om een andere benadering. Rob van Houten, Technisch Specialist/trainer bij Wasco, legt je uit hoe je de installatiegrootte bepaalt en waar je allemaal rekening mee moet houden in je planning.

Bereid je voor

Welke vloerverwarmingsverdeler kies je

Hoe zorg je ervoor dat het afgiftesysteem voor de vloerverwarming naadloos aansluit op de elektrische of een hybride-warmtepomp? Deze 7 tips helpen je goed op weg.

Hier let je op

Betere waterkwaliteit voor ltv-systemen

Een lagere systeemtemperatuur zorgen ervoor dat (opgeloste) gassen in het systeem blijven zitten, met als gevolg corrosie- en slibvorming. Daarnaast geleidt water beter dan lucht: hoe meer lucht er in een systeem zit, des te lager de warmteafgifte is. Vacuümontgassing helpt problemen voorkomen.

Lees waarom

Radiatoren combineren met warmtepomp

Wanneer jouw klant een (hybride-) warmtepomp wil laten installeren, is het goed om je te realiseren dat de bestaande radiatoren en/of convectoren eerst aangepast moeten worden.

4 handige tips

Tips voor de juiste beugel

Bij het installeren van een verwarmings-, ventilatie-, airco-,of sanitairsysteem, zijn er een aantal factoren die in acht genomen moeten worden voordat de bevestiging wordt geselecteerd. De beugels vangen als eerste de krachten van expansie op. Met deze aandachtspunten wordt beugels selecteren een peulenschil.

Onmisbare tips

Een kalk- en corrosievrij systeem

Zelfs al is het het beste drinkwater, is deze kwaliteit mogelijk niet goed genoeg voor het verwarmingssysteem.
Redenen? De chemische samenstelling en de wisselwerking van het vulwater met moderne verwarmingssystemen. Systeemwater van hoge kwaliteit is nodig voor een gezond cv-systeem.

Systemen gezond houden

——— Finish Kennis Work-Out #4 ———

#3 – Service & Onderhoud Work-Out | De beste service

We zijn alweer toe aan de derde editie van de Kennis Work-Out. We laten enkele experts aan het woord die zich hebben gebogen over het onderwerp service en onderhoud. Door de energietransitie wordt wet- en regelgeving steeds strakker en veeleisender. De overheid stuurt aan op een gasloze toekomst en aantoonbare vakkundigheid in de installatiebranche, uit milieu- en veiligheidsoverwegingen. Ken jij de regels? En hoe zorg je voor je eigen veiligheid? Laten we ook de twee populaire onderwerpen in de consumentenmarkt niet vergeten: schone airco’s en een kalkaanslagarm bestaan. Zijn alle service- en onderhoudsmonteurs er klaar voor? Je tijd gaat nu in!

Airco’s schoonmaken, fluitje van een cent

Er stroomt heel wat lucht door een airco en die lucht is niet zo schoon als dat het voor ons op het oog lijkt. De lucht wordt vervuild door ultrakleine deeltjes (bijv. pollen en stof) en gassen.

Bekijk stappenplan

Waterontharder: feiten voor goed onderhoud

Uiteraard weet jij als installateur dat een waterontharder kalkaanslag voorkomt. Maar wanneer je de waterontharder moet onderhouden, zijn een aantal dingen belangrijk om te weten.

Bekijk tips

Verantwoord werken: ken jij de regels?

Installateurs zijn de aangenomen helden van de energietransitie. Immers, iedereen moet uiteindelijk van het gas af. Mark Pool, technisch adviseur bij Wasco, neemt je in dit artikel mee in de regelgevingen die gevolgen hebben voor jouw werk of bedrijf.

Meer informatie

Meet voor je leven: apparatuur instellen

Het kan van levensbelang zijn om een persoonlijke CO-meter bij je dragen. Sterker nog, wist je dat dit met de Gasketelwet indirect verplicht is? Wilfred Drenth, Technisch Adviseur bij Wasco, legt je uit waar je op moet letten.

Grenswaarden

Heb je deze al gezien? De meest voorkomende storingen!

Storingen zijn vervelend, vooral in de koudere maanden van het jaar. Maar ook wanneer het heel warm is. Hierbij denk je vooral aan storingen in de cv-installatie, warmtepomp en airco. Wij hebben de meest voorkomende storingen overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Meest voorkomende storingen

Maak jezelf wegwijs: goed voorbereid op pad

Jij bent natuurlijk een kei in je vak, maar iedereen kan soms wel een beetje hulp gebruiken. Wasco helpt je altijd graag en met onze how to’s zorgen we ervoor dat jij op alles voorbereid bent. Wil je weten hoe je een storing in de cv-ketel moet voorkomen? Of welke warmtepomp je moet adviseren aan je klant? Je vindt de antwoorden op deze pagina.

Check de how-tos

——— Finish Kennis Work-Out #3 ———

#2 – Ventilatie Work-Out | Mogen we even ventileren?

De experts van deze opnieuw interessante Kennis Work-Out maken één ding duidelijk: een gezonde levensstijl kan niet zonder ventilatie. In deze editie vind je een a tot z installatiestappenplan en gaan de experts in op veelvoorkomende uitdagingen, zoals dampdicht isoleren, vraaggestuurd ventileren, debietmetingen en luchtverdeling. Daarnaast kun je kennismaken met een nieuwe, tijdbesparende methode voor renovatieprojecten. De work-out start over 3 seconden… klaar voor de start? Klik! 😉

Balansventilatie (wtw) bij renovatie

Rutger Naber legt je uit hoe een nieuwe methode om balansventilatie bij renovatie de installatieduur verkort en materiaalgebruik vermindert.

Nieuwe methode

Dampdicht geïsoleerde ventilatiekanalen

Door temperatuurverschillen van de lucht die door de ventilatiekanalen gaat, is er risico op condens. En dat betekent dat de boel vochtig wordt. Waar moet je op letten om ervoor te zorgen dat de isolatie z’n werking behoudt?

Aandachtspunten

Optimale luchtverdeling met de luchtverdeelkast

Een populaire oplossing om de luchtverdeling te optimaliseren is een luchtverdeelkast. Meer installatiegemak, minder geluid(soverdracht) en minder systeemgeluid.

Voordelen luchtverdeelkast

Ventilatiesystemen installeren

De installatie van een ventilatiesysteem komt nauw kijken. Ingmar neemt je mee in de type ventilatiesystemen, hoe je de juiste capaciteit kan bepalen en hoe je een ventilatiesysteem het beste inregelt.

Ventilatiesysteem installeren

Ventilatiesystemen optimaal instellen? Dat begint met luchtdebiet meten

Om de ventilatietechniek optimaal te kunnen instellen is het belangrijk om het luchtdebiet bij de verschillende toevoer- en afzuigroosters in het gebouw exact te meten.

Waar moet je rekening mee houden?

Vraaggestuurd ventileren voor een beter binnenklimaat: wat adviseer je je klanten?

De gevolgen van een ongezond binnenklimaat uiten zich onder andere in hoofdpijn, misselijkheid, een duf gevoel, vermoeidheid en concentratieproblemen. Edwin Spijker heeft een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet en geeft je een superhandige leestip.

Aandachtspunten en tips

——— Finish Kennis Work-Out #2 ———

#1 – Sanitair Work-Out

In deze eerste Kennis Work-Out geven experts uit de branche praktische tips over de montage van een waskom en kraan, over het waarom en hoe rondom waterdruk en over persprotocollen voor lekdichte waterleidingen. Daarnaast word je meegenomen in het vraagstuk duurzaamheid. Dat is namelijk veel meer dan het plaatsen van energie- en waterzuinige oplossingen…

De duurzame badkamer: balanceren tussen comfort en efficiëntie

Als installateur kun jij mensen helpen de balans te vinden tussen comfort en efficiëntie, tussen leven zoals we prettig vinden en een hoge rekening. De innovaties van leveranciers zorgen ervoor dat het één het ander niet uitsluit, beweert Irene van der Klugt.

Bekijk de technologiën

Waar moet je op letten bij de montage van een inbouwkraan en waskom?

Een badkamer plaatsen of een sanitaire oplossing vervangen gaat gepaard met lastige keuzes voor jouw klanten. Aan jou als installateur de mooie taak om ze hierbij te begeleiden. Stefan Taphoorn geeft je 5 tips om tot een perfecte match te komen.

5 montagetips

De perfecte waterdruk - De voordelen en een handig stappenplan

Een te lage waterdruk in woningen vormt vaak een probleem wanneer de vraag groter is dan de geleverde druk. Hier is vrij eenvoudig iets aan te doen door het plaatsen van een drukverhoger. Het expertteam van Grundfos vertelt de voordelen en geeft 7 stappen voor de perfecte waterdruk.

Voordelen en stappenplan

Persprotocollen: waterleidingen lekdicht & schade voorkomen

Lekkende installaties zijn nog steeds een veelvoorkomend probleem. Een deel van de waterschade die wordt gemeld bij verzekeringsmaatschappijen, is terug te voeren op fittingen die niet zijn geperst of persproeven die niet zijn uitgevoerd. Bekijk de aandachtspunten van Gerben Verweij.

Tips voor schadevrije installatie

Milieuvriendelijk sanitair: Wat zien we gebeuren?

Als we denken aan duurzaam, denken we al snel aan water- en energiebesparing. Maar door middel van wet- en regelgeving wordt de installatiebranche gemotiveerd verder te denken dan efficiënt verbruik. Daarom zijn producenten voortdurend bezig met het ontwikkelen van sanitairproducten die minder schadelijk zijn voor het milieu.

Meer informatie

——— Finish Kennis Work-Out #1 ———