Regelmatig onderhoud aan cv-ketels is noodzakelijk - Wasco

Regelmatig onderhoud aan cv-ketels is noodzakelijk

Het stookseizoen is begonnen, dus draaien de cv-ketels weer overuren. Het is belangrijk om de ketels bij jouw klanten goed te onderhouden. Zo voorkom je dat het stookseizoen voor jou in het teken staat van storingen, kapotte onderdelen en lekkages. Regelmatig onderhoud voorkomt veel ellende.

Bespaar energie en voorkom storingen

Bespaar energie door het juiste formaat cv-ketel te selecteren in het voortraject. Vaak worden er ketels gekozen met een grote capaciteit voor tapwater. Dat kan handig zijn, maar hierdoor is het vermogen van de ketel te groot wanneer deze het water verwarmt. Pas de instellingen van de gekozen cv-ketel aan zodat de cv-installatie het juiste vermogen levert. Doe je dit niet, dan maakt de ketel veel meer start/stops en verbruikt hierdoor dus meer energie dan nodig. Een goed ingestelde cv-ketel veroorzaakt minder temperatuurspanning in de installatie. Daardoor zijn er ook minder risico’s op lekkages en storingen.

Veiligheid!

Het is voor de veiligheid van de bewoners cruciaal dat het rookgasafvoersysteem van de cv-ketel correct is gemonteerd. Niet goed beugelen kan grote gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden hierdoor 10 tot 15 mensen aan koolmonoxidevergiftiging, honderden komen op de spoedeisende hulp terecht. Zorg er dus voor dat je de rookgasafvoer goed monteert. Voer tijdens het onderhoud altijd een rookgasanalysemeting uit en installeer een CO-melder/schakelaar. Door deze schakelaar aan te sluiten op de installatie schakelt de ketel altijd per direct uit en wordt er een alarmsignaal gegeven wanneer er CO wordt gedetecteerd.

Meer comfort

Door de cv-installatie waterzijdig in te regelen realiseer je energiebesparingen tot wel 20% voor je klant. Daarnaast verminder je de CO2-uitstoot én verbeter je het comfort in de woning. Door gebruik te maken van instelbare radiatorkranen krijgen de radiatoren de juiste hoeveelheid water en zit er geen lucht in. Hierdoor wordt op elke plek in de woning de juiste temperatuur bereikt. Een goed onderhouden cv-ketel is veiliger, veroorzaakt minder storingen, verbruikt minder energie en verhoogt het wooncomfort.

Onderhoud de cv-ketel dus goed!

Een goed onderhouden cv-ketel is veiliger, veroorzaakt minder storingen, verbruikt minder energie en verhoogt het wooncomfort. Storingen die toch ontstaan kun je op een gestructureerde manier oplossen, in plaats van onnodig onderdelen wisselen tot de cv-ketel het weer doet. Bij ons WasCollege kan je daarvoor de opleiding ‘Gestructureerd storing zoeken in ketels’ volgen.