Stappenplan: een ventilatiebox plaatsen - Wasco

Stappenplan: een ventilatiebox plaatsen

Een gezond binnenklimaat is erg belangrijk en een goede ventilatie is daar een essentieel onderdeel van. Een ventilatiebox is na tien jaar aan vervanging toe. De belangrijkste stappen voor het vervangen van een mechanische ventilatiebox staan hier voor je op een rij.

Stap 1. Bepaal de benodigde ventilatiebox

Bij woningen gebouwd voor 1995 vermenigvuldig je de vloeroppervlakte van de verblijfsruimte met 2,25 m3/h en bij woningen gebouwd na 1995 vermenigvuldig je met 3,24 m 3/h. Nu weet je hoeveel kubieke meter lucht er per uur verplaatst moet worden en dus welke ventilatiebox je nodig hebt.

Stap 2. Kies de gewenste regeling

Ventilatieboxen zijn vaak uitgerust met een vochtsensor, maar je kunt ook kiezen voor een CO2-sensor. De box stemt de ventilatie dan automatisch af op het CO2-percentage in de ruimte. Let op, hiervoor heb je een aparte voeding nodig van 230V. Veel mv-boxen hebben ook een draadloze afstandsbediening. Wil jouw klant meer ventilatie? Dat kan bij een mv-box met een simpele druk op de knop.

Stap 3. Vervang de slangen en ventielen

Is de mv-box aan vervanging toe, dan zijn de slangen en ventielen dat ook. Verwissel de slangen voor akoestische slangen, die dempen het geluid van de ventilator.

Stap 4. Begrens de ventilatiebox

Bij nieuwe mv-boxen kun je een maximaal debiet instellen. Stel de mv-box in op de benodigde luchttoevoer die je hebt berekend bij Stap 1. Dat scheelt de klant geluidsoverlast.

Sensor

Stap 5. Stel de ventilatieventielen in

Stel de ventielen in op de oppervlakte van de kamer en het aantal ventielen in deze ruimte. Dit en meer leer je tijdens de opleiding ‘Gezond Binnenklimaat, Ventilatie en Luchtbehandeling’ bij WasCollege.

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Tip: Maak één keer per jaar de ventielen en toevoerroosters boven de ramen schoon. Spoel ze gewoon even af onder de kraan. Zo raken ze niet verstopt door stof en spinnenrag en blijft er frisse lucht binnenkomen. Let wel op dat je de ventielen op dezelfde instelling terugmonteert.