Verwarmen met airco - Wasco

Verwarmen met airco

Een airconditioner wordt niet alleen gebruikt voor koelen, de installatie wordt ook veel gebruikt als verwarming. Het is een lucht/lucht warmtepomp en dat maakt het een heel geschikt apparaat om mee te verwarmen.

Als installateur is het altijd van belang om je klant goed te informeren over de mogelijkheden en om duidelijk te maken waar de klant rekening mee moet houden. Hieronder wat handvatten om jouw klant goed te helpen en te informeren.

Stappenplan voor verwarmen met airco

Voordat er een airconditioner geplaatst kan worden waar ook mee verwarmd gaat worden, moeten er een paar dingen gebeuren. Met dit stappenplan raak je alle facetten om ervoor te zorgen dat je klant kan verwarmen met airco:

 1. Selecteer de benodigde verwarmingscapaciteit
  De benodigde capaciteit bepaal je aan de hand van de indicatietabel voor verwarmen met airco. Let wel op: de benodigde capaciteit wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals isolatiewaarde en type ramen. In de Wasco Airconfigurator kun je deze capaciteit ook berekenen. De vuistregel voor de benodigde verwarmingscapaciteit is 35W/m3. Als de airco het hoofdverwarmingssysteem is, is de vuistregelcapaciteit nodig bij een buitentemperatuur van -10°C. Het is dus ook belangrijk om van te voren te bepalen of de airco (lucht/lucht warmtepomp) gebruikt gaat worden als hoofd- of bijverwarming.
 2. Selecteer het juiste type binnenunit
  Een console/lage wand binnenunit is geschikter voor het verwarmen van een ruimte dan een hoge wandunit. Verderop op deze pagina staat meer informatie over de verschillende binnenunits.
 3. Bepaal de juiste positie van de binnenunit
  Om de juiste positie te kiezen, kijk je naar de luchtstromen. Kijk of deze niet belemmerd worden en zorg ervoor dat de lucht overal in de ruimte komt (recirculatie).
 4. Denk na over de regeling
  Bij een hoge wandunit zit de sensor van de kamertemperatuur, logischerwijs, ook hoog in de ruimte. Doordat warmte stijgt zal temperatuur bij de sensor hoger zijn dan, bijvoorbeeld, bij de mensen die op de bank zitten. In dit geval is het beter om bijvoorbeeld een bedrade bediening te installeren.
 5. Denk na over de positie van de buitenunit
  De buitenunit bevriest en ontdooit in verwarmingsbedrijf. Zorg er dus voor dat de buitenunit water af kan voeren na ontdooien.
 6. Zet de lucht/lucht warmtepomp nooit uit, maar werk met een nachtverlaging
  De ruimte kan snel afkoelen wanneer de airco ’s nachts wordt uitgeschakeld. Het is daarom verstandiger om alleen de temperatuur te verlagen. Uitschakelen en aanzetten moet er een groter temperatuurverschil overbrugd worden, waardoor de buitenunit sneller invriest. Ontdooien kan alleen in koelstand, waardoor het mogelijk minder snel warm wordt.
 7. Een goed geïsoleerd huis verwarm je makkelijker
  Isolatie is ook bij verwarmen met een airco belangrijk. Zorg er dus voor dat er eerst goede isolatie wordt toegepast. Dan koelt het minder snel af en heb je minderschakelingen en dus meer comfort.

Aandachtspunten

Verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp, oftewel een airco, is anders dan verwarmen met een warmtepomp of traditionele cv-installatie met radiatoren. Hierdoor is het belangrijk om een paar punten te benoemen op het gebied van comfort en regeling, installatie, besparen en onderhoud.

Comfort en regeling

 • Bij een airco is er geen sprake van stralingswarmte, maar van luchtwarmte
  Deze warmte voelt als een warme wind, niet iedereen vindt dit prettig. Er zijn enkele modellen die een slimme sensor hebben, waarmee ingesteld kan worden of de luchtstroom personen in de ruimte moet volgen of juist ontwijken. De richting van de luchtworp kan altijd ingesteld worden met de afstandsbediening.
 • De warmte is meteen voelbaar
  Verwarmen met een airco werkt ongelooflijk snel. Je voelt de warme lucht bijna meteen.
 • Veel modellen hebben luchtreinigende functies
  De luchtreinigende functies filteren de lucht en doden schadelijke schimmels en bacteriën. Alle functies dien je te activeren met een afstandsbediening of bedrade bediening.

Installatie

 • De binnen- en buitenunit maken geluid
  Ondanks dat lucht/lucht warmtepompen heel stil zijn, maken deze nog steeds geluid. Zorg ervoor dat er voldaan wordt aan de geluidseisen en informeer de klant ook over het geluid dat geproduceerd wordt.
 • Een airco kan in combinatie met een andere warmtebron gebruikt worden
  Een lucht/lucht warmtepomp kan werken in combinatie met een andere warmtebron zoals een cv-ketel of warmtepomp.
 • Een lucht/lucht warmtepomp installeren mag alleen met F-gassen certificaat
  Alleen F-gassen gecertificeerde installateurs en monteurs mogen een airco installeren en in bedrijf stellen. Het F-gassen certificaat kun je halen via WasCollege.
 • Soms kan er geen buitenunit geplaatst worden
  In het geval dat er geen buitenunit geplaatst kan worden, kies dan voor een monoblock airconditioner. Dan zit alle techniek in 1 omkasting die binnen opgesteld wordt. Er zijn 2 doorvoergaten nodig in de gevel, voor de toe- en afvoer van lucht. Voor een monoblock-installatie is geen F-gassen certificaat nodig.

Besparen

 • Het energieverbruik van een lucht/lucht warmtepomp is erg laag
  De buitenunit van een airco haalt 70-80% van de energie uit de buitenlucht en 20-30% uit het elektriciteitsnet. In de verwarmingsstand is het rendement 300-400%. Voor het stroomverbruik is een combinatie met PV-panelen ideaal.
 • EIA-subsidie
  Bij de aanschaf van sommige lucht/lucht warmtepompen voor je eigen bedrijf, kun je als ondernemer gebruikmaken van de EIA.

Onderhoud

 • Jaarlijks onderhoud is belangrijk
  Ieder jaar moet er onderhoud worden gepleegd aan lucht/lucht warmtepompen. Bied hiervoor een onderhoudscontract aan. De klant kan ook zelf regelmatig filters reinigen. Goed onderhoud verlengt de levensduur van de installatie en zorgt ervoor dat de airco schone lucht blaast. Ook blijft de installatie efficiënt werken, wat stroom bespaart.
  Over het onderhoud aan een lucht/lucht warmtepomp heeft Wasco een video gemaakt.

Schakel snel tussen koel en warm met een airco!

Interview met Jan van Zwolle
Koelen én verwarmen met een airco? Ja, het kan écht. Een airco heeft verschillende opties wanneer het gaat over koelen en verwarmen. Je kan handmatig en keuze maken tussen koelen of verwarmen. Je kan ook het systeem laten bepalen of het koelt of verwarmt. Maar wat is nu handig?

Lees het interview met Jan

Varianten binnenunits

Hoge wandmodellen

De meest bekende soort binnenunits voor koelen zijn de hoge wandmodellen. Deze units zijn uitermate geschikt voor koelen, maar ook voor verwarmen zijn ze goed te gebruiken. Deze toestellen duwen standaard de warme lucht naar beneden wanneer ze in verwarmingsbedrijf staan. Op die manier verwarmt het toestel een ruimte efficiënt en effectief.

Vloermodellen/consoles

Vloermodellen/consoles zijn modellen die laag aan de wand komen te hangen. Bijvoorbeeld ter hoogte van waar een radiator hangt. Deze modellen zijn erg geschikt om een ruimte te verwarmen. Dit komt door de warme lucht die aan de boven- en onderkant (carpet flow) wordt uitgeblazen. Deze modellen zijn compact en strak vormgegeven.

Overige modellen

Er zijn ook andere modellen, zoals cassetteunits, plafondonderbouwmodellen, kanaalmodellen en vloerinbouwmodellen. Deze worden vooral toegepast in andere gebouwen dan woningen. Informatie over deze modellen vind je in onze brochures. Je kunt hierover ook altijd contact opnemen met onze specialisten van de afdeling koeltechniek. Mail hen op koeltechniek@wasco.nl.

Buitenunit

Bij buitenunits is het vooral van belang te kijken naar de plaats waar de unit komt te staan. Houd ook rekening met eventuele uitbreiding. In bepaalde gevallen kan het goed zijn om een multisplit te plaatsen, zodat er later eventueel een extra binnenunit op aangesloten kan worden. De buitenunit maakt in verwarmingsbedrijf wat meer geluid, dus houd hier ook rekening mee.

Een buitenunit bevriest en ontdooit automatisch in verwarmingsbedrijf. Een condenswaterafvoer en/of hoge opstellingsprofielen zijn daarom, afhankelijk van de positie en montageplaats, nodig.

Deze informatie altijd op zak hebben?

Download deze informatie