Elektrisch verwarmen - Wasco

Elektrisch verwamen

De kosten voor gas liggen hoger dan voor stroom Een woning verwarmen met stroom is erg interessant, maar overstappen van gas naar elektriciteit betekent niet per definitie dat je klant goedkoper uit is. Door alle elektrische apparaten zal (ondanks dat elektra goedkoper is dan gas) het verbruik stijgen. Om de energierekening zo laag mogelijk te houden is de combinatie met PV-panelen een goede optie.

Maar hoe kan jouw klant zijn huis verwarmen met elektrische alternatieven? Hieronder vind je de mogelijkheden voor elektrisch verwarmen met de bijbehorende voor- en nadelen. Alles in 1 overzicht:

Infrarood:

Infraroodpanelen in de woning kunnen een duurzame oplossing zijn om de woning van jouw klant elektrisch te verwarmen. De panelen maken gebruik van korte, middel en lange golf infrarood. Hoe korter de golflengte des te meer warmte er vrijkomt.

 • Gebruik binnen: Voor panelen binnenshuis worden middel tot lange golf infraroodstraling gebruikt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de woon-, werk- of badkamer.
 • Gebruik buiten: Omdat de korte golf een sterke intensiteit van de lampen heeft, en vaak als te intens wordt ervaren, wordt deze vaak buiten gebruikt zoals bijvoorbeeld als een terrasheater.

Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Ze verplaatsen weinig tot geen stof, omdat er sprake is van stralingswarmte en geen verwarming van lucht.
 • Een infraroodpaneel is energiezuinig door het lage energieverbruik omdat ze op een gerichte en efficiënte manier warmte afgeven. De panelen gebruiken tussen 350 en 1200 Watt.
 • Het paneel is slim aan sturen via een goede thermostaat en aanwezigheidssensor.
 • Het is makkelijk te installeren. De panelen zijn voorzien van een ophangsysteem en je kan ze dus makkelijk monteren. Stekker in het stopcontact en gaan.
 • De nieuwste panelen hebben een luxe feel en uitstraling. Infrarood verwarming bieden wij in verschillende vormen, maten en kleuren. Zo vind je er altijd eentje die past in het interieur van jouw klant.
 • Ze zijn onderhoudsvrij.
 • Ze zijn geluidloos.

Nadelen:

 • Een juiste positionering en dimensionering is erg belangrijk omdat het systeem heel gericht verwarmt. Je wilt voorkomen dat er zogeheten ‘koude zones’ ontstaan. Daarnaast het vermogen belangrijk. Te klein en het wordt niet warm, te groot dan bespaart je klant geen energie.

Elektrische radiator

Een elektrische radiator kan overal hangen. Woonkamer, slaapkamer, badkamer of berging, alles kan. Het enige dat nodig is, is een stopcontact. Een elektrische radiator is voordeliger in aanschaf dan conventionele afgiftesystemen. Een elektrische radiator is ruimtebesparend door de zeer beperkte afmeting en je kan het overal hangen omdat je niet afhankelijk bent van een rookafvoer of verwarmingsbuizen, Daarnaast is een elektrische radiator altijd in te passen in een bestaand interieur door de vele verschillende vormen, maten en kleuren. Handig om te weten:

 • De elektrische radiatoren hebben dusdanige slimme regelingen dat ze minder energie verbruiken en de gemiddelde elektrische radiator.
 • De radiatoren kunnen ook als hoofdverwarming gebruikt worden mits de woning goed geïsoleerd is. Wijs jouw klant erop dat het dan nog steeds niet de meest zuinige optie is. Door het stijgende verbruik van elektra.
 • Geheel elektrisch verwarmen wordt steeds vaker toegepast, omdat huizen steeds beter geïsoleerd zijn.

Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Makkelijk en snel te installeren
 • Per vertrek in te schakelen.
 • Elektrisch verwarmen voordeliger dan met aardgas wanneer jouw klant zelf zijn elektra opwekt, bijvoorbeeld met pv-panelen.Nadelen:
 • Omdat de radiator op elektra werkt kan de energierekening van jouw klant omhoogschieten. Adviseer jouw klant om PV-panelen te installeren en zelf energie op te wekken.

Elektrische vloerverwarming

De vloer van jouw klant wordt door middel van elektriciteit opgewarmd. Via deze stralingswarmte warmt dan de ruimte op. Dit proces werkt via verwarmingselementen die onder de vloer worden geplaatst. Er zijn 3 verschillende soorten elektrische vloerverwarming:

 • Kant-en-klare matten
  Deze bevatten verwarmingskabels die al in de mat zijn verwerkt. Deze matten zijn vaak maar een paar millimeter dik en verkrijgbaar in vaste lengtes. De verwarmingskabel kun je achteraf niet inkorten.
 • Verwarmingsfolie
  In het folie zitten verwarmingselementen verwerkt. Deze folie is vaak maar 3-4 mm dik en moet op een specifieke ondergrond worden aangebracht.
 • Verwarmingskabels
  Door middel van frezen worden deze in de bestaande vloer gelegd.

Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Snelle installatie. Vaak kan de vloerverwarming, zoals bij de matten, boven op een bestaande tegelvloer worden aangelegd. Ook hoef je de elektrische vloerverwarming alleen aan het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten. Elektrische vloerverwarming leggen kan dus eenvoudig.
 • Snelle opwarming. Elektrische vloerverwarming ligt relatief dicht onder de gekozen afwerkvloer. Hierdoor warmen de vloer en de ruimte snel op.
 • Geen radiatoren. Door het toepassen van vloerverwarming zijn radiatoren overbodig en heeft je klant meer vrijheid bij het inrichten van zijn woning.
 • Jouw klant kan per ruimte de gewenste temperatuur bepalen omdat de verwarmingselementen onafhankelijk van elkaar geregeld kunnen worden.

Nadelen:

 • Niet geschikt voor grote ruimtes. Elektrische vloerverwarming is wel geschikt voor bijvoorbeeld de badkamer of keuken.
 • Het elektra gebruik neemt toe, om een hoge energierekening te voorkomen kan jouw klant PV-panelen installeren.
 • Weinig flexibiliteit omdat je geen totaalsysteem kan creëren.
 • Koelen is niet mogelijk. Aangezien de systemen op basis van elektriciteit werken en niet watergedragen zijn, is er geen mogelijkheid om te koelen. Bij watergedragen vloerverwarming is dit wel mogelijk.

Elektrische ketel

Een elektrische cv-ketel is een verwarmingsketel die het huis verwarmd op elektriciteit. De werking van een elektrische verwarmingsketel is te vergelijken met die van een gasketel. Net als een ‘normale’ cv-ketel heeft een elektrische cv-ketel een warmtewisselaar. De warmtewisselaar regelt dat de warmte wordt afgegeven aan het cv-water dat door de ketel heen wordt geleid.

Het verschil is dat deze warmte niet wordt opgewekt door het verbranden van aardgas, maar met behulp van elektriciteit. Net als bij een normale ketel zorgt de pomp ervoor dat het verwarmde water in het afgiftesysteem terecht komt. Bij het installeren van een elektrische cv-ketel zijn er verder dus geen aanpassingen nodig aan de rest van jouw verwarmingsinstallatie of aan je woning.

Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Makkelijk te installeren.
 • Geen gasaansluiting nodig.
 • Minder onderhoud nodig. Een elektrische cv-ketel slijt nauwelijks en raakt niet vervuild door verbranding van gas. Hierdoor heeft een elektrische cv-ketel veel minder onderhoud nodig dan een cv-ketel op gas.
 • Relatief lage kosten voor de ketel zelf. De prijs van een elektrische cv-ketel is ongeveer vergelijkbaar met een gasgestookte verwarmingsketel.

Nadelen:

 • Hoger verbruik. Omdat de ketel op elektra werkt kan de energierekening van jouw klant omhoogschieten. Dit kan hij ondervangen door PV-panelen te laten installeren.

Verwarmen met airco

Een groot voordeel van verwarmen met airco is dat het ongelooflijk snel werkt. Je voelt bijna meteen warme lucht uit de binnenunit komen. Het advies is wel om de ruimte niet te ver af te laten koelen, laat het systeem aanstaan en stel een lagere temperatuur in als je de ruimte niet gebruikt. Er is bij een airco geen sprake van stralingswarmte, maar van luchtwarmte. Het is belangrijk om daarom een paar punten te benoemen op het gebied van comfort en regeling, installatie, besparen en onderhoud. Klik snel verder voor meer interessante informatie!

Warmtepomp

Warmtepompen worden steeds vaker toegepast, in zowel nieuwbouw als renovatie. We moeten verduurzamen en een warmtepomp wordt gezien als een van de beste oplossingen. Daarnaast daalt het gasgebruik tot wel 70% met een hybride warmtepomp. Met een all-electric warmtepomp daalt het gasverbruik zelfs tot 0! Meer informatie over (hybride) warmtepompen!

BENG

Je kan voldoen aan BENG met elektrisch verwarmen. De BENG-rekenmethodiek is nog wat onbekend, maar het is mogelijk om een berekening op te stellen die uiteindelijk aan alle eisen voldoet. Daarnaast kan je verschillende duurzame systemen combineren.
Wil je met je eigen ogen zien hoe elektrische oplossingen toegepast kunnen worden in combinatie met de BENG-eisen? Lees snel meer over elektrische verwarmen in combinatie met BENG.