Home Energy Management Systemen - Wasco

Home Energy Management Systemen

Het elektriciteitsnet in Nederland raakt steeds verder overbelast. Er komt steeds meer druk op het net door pieken in afname en aanbod. Dat is netcongestie en dit kan uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld black outs. Om het net wat te ontlasten, kan er gebruikgemaakt worden van een Home Energy Management System (HEMS). Zo’n systeem regelt, optimaliseert en beheert het energiegebruik in een woning.

Vind het antwoord op jouw vragen over HEMS:

Wat is een Home Energy Management System? 

Hoe werkt een HEMS?

Wat zijn de voordelen van een HEMS?

Welke producten kunnen aangesloten worden op een HEMS?

Wat is een Home Energy Management System?

In een Home Energy Management System wordt al het energiegebruik van een huishouden beheerd, geoptimaliseerd en geregeld. Het gaat hierbij voornamelijk om woningen met zonnepanelen. Binnen het systeem draait het om zo efficiënt mogelijk gebruikmaken van de energie in het huishouden.

Een HEMS geeft de patronen en inzichten weer rondom het energieverbruik en brengt op basis daarvan een advies uit. Daarmee kan de gebruiker keuze maken wat betreft de apparaten die gebruikmaken van de (opgewekte) elektriciteit. Een HEMS kiest het juist moment van energie opslaan, verbruiken, inkopen en verkopen.

Hoe werkt een HEMS?

Een Home Energy Management System is voor ieder huishouden anders. Het leert namelijk van de gebruiker en past zich ook aan op basis van voorkeuren van de gebruiker. Iemand kan bijvoorbeeld aangeven dat een warmtepomp aangaat tijdens de uren dat er mensen in huis zijn, maar dat deze automatisch uitschakelt als de temperatuur buiten boven een bepaalde temperatuur komt.  

 Wat wel gelijk is voor ieder huishouden, is dat een HEMS verschillende installaties met elkaar verbindt. Zo kunnen bijvoorbeeld omvormer, laadpaal en andere apparaten aan elkaar gekoppeld worden. Op deze manier kan het HEMS ervoor zorgen dat apparaten op specifieke momenten in- en uitschakelen, dat er opslag plaatsvindt of dat er extra ingekocht wordt. Allemaal binnen de wensen van de gebruiker.  

Wat zijn de voordelen van een HEMS?

Een Home Energy Management System biedt verschillende voordelen voor een gebruiker. Het levert energiebesparing, kostenbesparing, verduurzaming, comfort en een toekomstbestendige installatie op.

Energiebesparing

Een HEMS biedt een duidelijk en gedetailleerd inzicht in het energieverbruik en de opwekking van energie. Het ziet patronen en past zich daarop aan, maar speelt ook in op de behoeften van de gebruikers. Daarnaast merkt het energieverspilling op en zorgt ervoor dat dit vermindert. Dat zorgt voor minder druk op het elektriciteitsnetwerk, waardoor netcongestie uiteindelijk een minder groot probleem wordt.

Kostenbesparing

Een HEMS biedt de gebruiker de kans om een dynamisch energiecontract met prijsverschillen af te nemen. Er kan dan namelijk meer afgenomen worden op momenten met lage tarieven. Daarnaast stelt dit de gebruiker in de mogelijkheid om te verkopen op momenten van hogere tarieven.

Duurzaamheid

Met een HEMS is het mogelijk om optimaal gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. Waar normaal veel van de opbrengst van zonnepanelen teruggeleverd wordt, zorgt een HEMS ervoor dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van deze opbrengsten door de gebruiker zelf. Dit gebeurt dan in combinatie met een batterij.

Comfort

Het is met een HEMS mogelijk om op afstand verschillende zaken in de woning te regelen, zoals temperatuur en verlichting. Daarnaast past een HEMS zich ook aan, zowel automatisch als instelbaar, op de behoeften van de gebruikers. Zo leert een HEMS wat het ritme is van de gebruiker, zodat bijvoorbeeld de verwarming automatisch aan- en uitschakelt, maar kan de gebruiker ook zelf voorkeuren aangeven over bijvoorbeeld het in- en uitschakelen van zonnepanelen.

Toekomstbestendig

Een HEMS is te gebruiken in combinatie met verschillende soorten apparaten en kan makkelijk uitgebreid worden. Dat maakt het erg flexibel en toekomstbestendig, want het is altijd aan te passen aan nieuwe behoeftes en nieuwe ontwikkelingen. Een HEMS is daardoor flexibel en ook toekomstbestendig. Het systeem is aan te passen op nieuwe behoeftes en ontwikkelingen, zowel op gebied van software als installaties.

Welke producten kunnen aangesloten worden op een HEMS?

In principe kunnen er duurzame (slimme) apparaten en installaties aangesloten worden op een HEMS. Enkele voorbeelden van deze apparaten en installaties zijn:

  • Zonnepanelen
  • Thuisbatterij
  • Warmtepomp
  • Slimme thermostaat
  • Laadpaal