Gasketelwet – Vakmanschap CO
Met de Gasketelwet is het verplicht voor bedrijven die werken met gasverbrandingsinstallaties om gecertificeerd te zijn. Zonder certificering mogen zij geen installaties plaatsen, onderhouden of repareren. Per 1 april 2023 is het een overtreding wanneer je niet gecertificeerd bent en toch werkt met gasverbrandingsinstallaties. Bedrijven moeten een CO-vrij-keurmerk hebben om te mogen werken met gasverbrandingsinstallaties.
Voor medewerkers (monteurs/installateurs) is er het Bewijs van Vakmanschap. Bedrijven moeten een BRL 6000-25 of BRL k25000 certificering hebben, maar om dit te krijgen moeten ze onder andere kunnen aantonen dat hun monteurs het Bewijs van Vakmanschap hebben. Een bedrijf kan ook in het bezit zijn van een NHK 2021-certificering, maar deze geldt alleen voor gashaarden en kachels, niet voor cv-ketels.
Reden voor Gasketelwet
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft aanbevelingen gedaan in het rapport ‘Koolmonoxide Onderschat en onbegrepen gevaar’. Hieruit bleek dat een groot deel van de ongevallen met koolmonoxide wordt veroorzaakt door het niet juist handelen door installateurs. Daarnaast bieden de al bestaande certificaten en erkenningen niet genoeg garantie voor professionele aanleg en veilig onderhoud van gasverbrandingsinstallaties.
Bewijs van Vakmanschap
Voor medewerkers is er het Bewijs van Vakmanschap. Dit krijg je door een theorietoets en een praktijkexamen te halen. Dit kan zonder bijscholing te volgen, maar het is ook mogelijk om eerst wel een opleiding te volgen. Alle beroepsbeoefenaren die in de praktijk gasverbrandingsinstallaties aanleggen, inspecteren en onderhouden moeten een Bewijs van Vakmanschap halen.
Dit bewijs omvat alle noodzakelijke vakmatige handelingen, inzage in de keten van factoren en oorzaken, alertheid over de prestaties van de installatie, ventilatie, luchttoevoer en rookgasafvoer.
Er zijn 6 profielen binnen de regeling:
- Monteur Service & Onderhoud
- 1e Monteur Service & Onderhoud
- Monteur Werktuigkundige Installatie
- 1e Monteur Werktuigkundige installatie
- Monteur Werktuigkundige Installatie en Service & Onderhoud
- 1e Monteur Werktuigkundige Installatie en Service & Onderhoud
BRL 6000-25 of BRL k25000
Hebben alle beroepsbeoefenaren binnen het bedrijf een Bewijs van Vakmanschap, dan is het ook noodzaak dat het bedrijf een BRL 6000-25 certificering (InstallQ) of BRL k25000 (Kiwa) krijgt om te voldoen aan de Gasketelwet. Deze certificering kan aangevraagd worden voor één of meer van de volgende deelgebieden:
- Installeren van nieuwe installaties
- Reparaties aan nieuwe installaties
- Onderhoud aan bestaande installaties
- Inbedrijfstellen en vrijgeven voor gebruik van toestellen na de bovenstaande punten
Naast voldoende gekwalificeerd personeel, moet een bedrijf hun administratieve processen op orde hebben. De eisen kun je terugvinden bij Techniek Nederland.
Hoe zorg ik ervoor dat ik een bedrijfscertificering krijg die voldoet aan de Gasketelwet?
Het bedrijfscertificaat die voldoet aan de Gasketelwet is op twee manieren te regelen:
- Afsluiten van een abonnement bij een koepelorganisatie.
- Certificering via profielkeuze.
Wat voor jouw bedrijf de beste keuze is, is afhankelijk van hoeveel toestellen er per jaar worden geïnstalleerd en/of onderhouden.
Koepelorganisaties ontzorgen het bedrijf, maar vragen ook een jaarlijkse bijdrage en een bedrag per installatie/onderhoud. Het kantelpunt zit op ongeveer 250 toestellen per jaar.
Je kunt ook zelf via de profielkeuze de certificering organiseren. Uit de beslisboom van Kiwa komt welke certificering het beste past bij jouw bedrijf. Het gaat hier om drie certificeringen:
- NHK 2021: alleen van toepassing op gashaarden en kachels.
- BRL6000-25: geschikt voor grotere bedrijven en bedrijven die al in bezit zijn van een BRL6000-AB certificaat.
- BRL k25000: voornamelijk geschikt voor ZZP’ers en kleinere bedrijven.
Het schema is beknopt, maar bij een audit wordt er dieper ingegaan op wat het beste past.
Meetapparatuur
Een belangrijke rol bij het werken met gasverbrandingsinstallaties is weggelegd voor het meten van de concentratie koolmonoxide in rookgassen. Hiervoor is de juiste meetapparatuur nodig. Deze apparatuur moet voldoen aan de EN 50379. Gebruik je een rookgasmeter dan moet deze voldoen aan de EN 50379-2.
Wasco verkoopt verschillende rookgasanalysemeters die voldoen aan deze norm en daarmee aan de Gasketelwet. Bij deze meters is het belangrijk dat deze wordt aangezet in schone (buiten)lucht. Daarna breng je deze naar de ruimte waar de CO-concentratie gemeten moet worden.
Hulp nodig bij je certificering?
Heb je hulp nodig bij je certificering? Wil je meer weten over wat je moet doen om het Bewijs van Vakmanschap te halen? Onze medewerkers van WasCollege staan graag voor je klaar. Zij zijn te bereiken via wascollege@wasco.nl.