Advies op maat
Alle aandacht in de media is de hybride warmtepomp het eerste waar klanten naar vragen. Maar als je verder kijkt zie je dat alleen al op het gebied van isolatie nog lang niet elk huis klaar is voor een hybride oplossing. Huizen gebouwd in 1995 of later zijn vaak al genoeg geïsoleerd om met lagetemperatuurverwarming een woning comfortabel warm te krijgen. Van oudere huizen moet het isolatieniveau verbeterd zijn naar minimaal label C.
Belangrijke aandachtpunten
- Voldoende ruimte: opstelruimte voor binnen- en buitenunit. Buitenunit mag niet voor geluidsoverlast zorgen.
- Beter Rendement: vervang aanwezige radiatoren met een afgiftesysteem voor lage temperatuur.
- Het gasverbruik daalt, maar het stroomverbruik zal toenemen. Vang dit op met pv-panelen.
- Een hybride warmtepomp is geen gasloze oplossing voor warm tapwater. Kijk naar de eventuele mogelijkheden van een zonneboilersysteem.
- Bij een all-electric installatie wordt de opstelruimte nog groter door de boiler. Bestaande leidingen moeten waarschijnlijk vervangen worden door leidingen met een grotere diameter.
All-electric binnen handbereik
Jouw klant heeft zijn zinnen op een hybride oplossing gezet terwijl all-electric binnen handbereik ligt. Er zijn recent gebouwde woningen met cv-ketels. Deze woningen hebben wel vaak al label A of B en zijn voorzien van vloerverwarming en convectoren. Met enige nazorg, zoals kierdichting of HR+++ glas, kan zo’n woning zonder tussenstap naar all-electric gaan.
Net als bij de hybride warmtepomp zal stroomverbruik gecompenseerd moeten worden met pv-panelen. Ook moet er een geschikte plek zijn voor de buitenunit tenzij het om een monoblock warmtepomp gaat of de bronenergie van PVT-panelen komt.
De mogelijkheden van PVT
PVT-panelen zijn een goede optie als warmtebron voor een grondgebonden warmtepomp. Zeker als er geen ruimte is voor een buitenunit of grondboringen onmogelijk of ongewenst zijn. Bijkomend voordeel is dat het thermische deel van een PVT-paneel een koelend effect heeft op het PV-deel. Hierdoor wordt het elektrisch rendement vergroot. Er moet uiteraard wel beschikbare ruimte zijn op het dak.
Toepassingen voor betere prestaties van een hybride installatie
Heb je een hybride systeem geplaatst, dan zijn er nog verschillende handelingen en toepassingen die de prestaties van de installatie verbeteren. Aan sommige van deze oplossingen wordt niet altijd gedacht:
- Waterzijdig inregelen is bij een hybride installatie nog belangrijker. Het zorgt voor meer comfort en kan een besparing van 10% opleveren.
- Plaats vuil- en luchtafscheiders voor een betere warmteoverdracht en meer rendement.
- Blijven de radiatoren hangen en wordt er niet overgestapt naar een afgiftesysteem voor lagetemperatuurverwarming (ltv)? Door het plaatsen van geluidsarme radiatorventilatoren breng je een geforceerde luchtstroom op gang en vergroot je de warmteafgifte van radiatoren. De ventilatoren zorgen er ook voor dat de warmtepomp in de zomer efficiënter koelt.
- Het naregelen van ruimtes die niet of weinig worden gebruikt. Hierdoor maak je gerichter gebruik van de capaciteit van de installatie.
Elektrisch verwarmen
Hoe kan jouw klant zijn huis verwarmen met elektrische alternatieven? Hieronder vind je de mogelijkheden voor elektrisch verwarmen met de bijbehorende voor- en nadelen. Alles in 1 overzicht:
Check de transitievisie warmte!
Eind 2021 moest elke Nederlandse gemeente een transitievisie warmte klaar hebben. Dit is een soort globale aanpak en stappenplan voor het aardgasvrij maken van wijken in de gemeente. Check voor jouw klant wat de plannen zijn. Als de wijk binnen een paar jaar bijvoorbeeld overgaat op een aardgasloos warmtenet, dan is het zonde om nu nog een hybride oplossing te plaatsen.