BREEAM-NL certificering
BREEAM-NL is een certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Projecten worden met deze methode beoordeeld op integrale duurzaamheid, waarbij het draait om milieu en mens. Er zijn vier keurmerken onder BREEAM-NL:
- BREEAM-NL Nieuwbouw (en Renovatie)
- In-Use voor bestaande bouw
- Sloop en demontage voor sloopprojecten
- BREEAM-NL Gebied voor complete gebieden
Met deze methode is het doel om een duurzamere, gezondere en toekomstbestendige gebouwde omgeving te creëren.
Vind het antwoord op de volgende vragen over BREEAM-NL:
► Wat is BREEAM-NL?
► Waarom BREEAM-NL?
► Wat houden de 4 BREEAM-NL keurmerken in?
► Wat zijn de certificeringsstappen van BREEAM-NL?
► Wat kost een BREEAM-NL certificering?
Waarom BREEAM-NL?
Naast dat je inzicht krijgt in de duurzaamheidsprestatie, bespaar je ook op de operationele kosten met een duurzaam gebouw. Een gebouw met een BREEAM-NL certificaat zorgt er ook voor dat er aanspraak gemaakt kan worden op verschillende susbsidieregelingen.
Een gebouw met een BREEAM-NL certificaat is ook een gezond gebouw. Het binnenklimaat is bijvoorbeeld op orde. Met het certificaat is het project ook klaar voor de toekomst. Dit komt doordat de eisen waaraan voldaan moet worden hoger liggen dan de huidige wetgevingen vragen.
Nieuwbouw
Het gaat hier om de certificeringsmethode voor nieuwbouwprojecten en renovatie. De duurzaamheidsprestaties van het project worden meetbaar en inzichtelijk gemaakt. Met BREEAM-NL lever je daarmee bewijs van de duurzaamheidsprestaties.
Er wordt beoordeeld op 9 categorieën:
- Energie
- Gezondheid
- Landbouwgebruik en ecologie
- Materialen
- Management
- Vervuiling
- Transport
- Afval
- Water
In-Use
In-Use is de certificeringsmethode voor het verduurzamen van bestaande utiliteitsgebouwen en woningen. BREEAM-NL geeft in dat geval inzicht in de actuele duurzame staat van het gebouw en geeft inzicht in wat verbeterd kan worden.
Er is een onderscheid gemaakt tussen In-Use voor utiliteit en In-Use voor woningen, vanwege de verschillen in eisen aan een gebouwfunctie. Met het keurmerk voor woningen kunnen grondgebonden woningen en appartementencomplexen beoordeeld worden. Met het keurmerk voor utiliteitsgebouwen kunnen onder andere kantoren en winkels beoordeeld worden.
Dit certificaat is maximaal 3 jaar geldig. Het geeft inzicht in de huidige duurzaamheidsprestaties en via diverse tools wordt aangegeven wat verbeterd kan worden. Deze verbeteringen kunnen na de 3 jaar getoetst worden bij hercertificering. Er zijn drie delen te certificeren:
- Asset – het gebouw zelf
- Beheer – het beheer van het gebouw
- Gebruik – gebruik door de medewerkers
Er wordt beoordeeld op 9 categorieën:
- Energie
- Gezondheid
- Landbouwgebruik en ecologie
- Materialen
- Management
- Vervuiling
- Transport
- Afval
- Water
Gebied
Dit keurmerk beoordeelt een compleet gebied op duurzaamheid. Het kan gaan om herontwikkeling van bestaande gebieden, maar ook om nieuwe gebiedsontwikkelingen. Actuele thema’s zoals hittestress komen ook aan bod. Het keurmerk levert een bewijs van de duurzaamheidsprestaties van een gebied.
Er wordt beoordeeld op 6 categorieën:
- Management
- Synergie
- Bronnen
- Ruimtelijke ontwikkeling
- Welzijn en welvaart
- Gebiedsklimaat
Sloop en Demontage
Met het keurmerk Sloop en Demontage wordt de duurzaamheid van een sloopproject beoordeeld. Dit levert een bijdrage aan de circulaire economie.
Er wordt beoordeeld op 8 onderwerpen:
- Management
- Gezondheid
- Materialen
- Energie
- Transport
- Water
- Vervuiling
- Landgebruik en ecologie
Stap 1: Richtlijn keuze en ambitiebepaling
Bepaal eerst welke duurzame ambities je hebt voor je project. Het gaat hierbij om de haalbaarheid (technisch en financieel) en om je duurzame wensenlijst. Kies ook welke van de vier keurmerken hier het beste bij past.
Stap 2: Expert inschakelen
Vanwege de hoge eisen aan duurzaamheid, raden ze aan om een projectteam samen te stellen. Een BREEAM-NL Expert heeft de juiste kennis om het certificeringsproces goed te laten verlopen. Je kunt zo’n expert inschakelen of zelf een training volgen, waarmee je handvatten krijgt voor dit certificeringsproces.
Stap 3: Gebouwdossier opbouwen
Met de assessmenttool van BREEAM-NL kun je het gebouwdossier opbouwen. Hiervoor heb je bewijslast nodig, de coördinatie daarvan ligt bij de BREEAM-NL Expert.
Stap 4: Onafhankelijke controle
Na het indienen van het project, beoordeelt een BREEAM-NL Assessor (een onafhankelijke deskundige) of alle bewijslast in orde is.
Stap 5: Quality Assurance
Dutch Green Building Council voert een steekproefsgewijze controle uit. Daarna kan het BREEAM-NL certificaat worden uitgereikt.
Wat kost een BREEAM-NL certificering?
Er zijn verschillende kosten verbonden aan de BREEAM-NL certificering. Het gaat om kosten voor de expert, maar ook trainingskosten als je een training volgt.
De registratiekosten bedragen € 500 per certificaat. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op het totaalbedrag. De certificeringstarieven verschillen per project. Daarnaast zijn er overige kosten, zoals innovatiecredits, die in rekening kunnen worden gebracht. Alle tarieven vind je op de site van BREEAM-NL