Hoe plaats je een lucht-/vuilafscheider?
In elke cv-installatie zit lucht die reageert met materialen waaruit de installatie is opgebouwd. We hebben het bijvoorbeeld over ijzer, koper en messing. Hierdoor ontstaat onder andere magnetiet en hematiet in de installatie. Die veroorzaken rendementsverlies en ongelijke warmteverdeling. Een schone installatie heeft een langere levensduur, verbruikt minder gas en levert minder geluidsoverlast. Met lucht- en vuilafscheiders kun je voorkomen dat er problemen optreden. Wat is het verschil? En hoe plaats je deze afscheiders? Hieronder leggen we het uit.
Alle lucht- en vuilafscheidersStap 1: Kies het product
Er is keuze uit een luchtafscheider, vuilafscheider of een combinatieproduct: een lucht- en vuilafscheider.
Een luchtafscheider scheidt de microbellen die bij het opwarmen van het water in de cv-installatie ontstaan en verzamelt ze bovenin het product. De lucht ontsnapt eenvoudig door een automatisch ventiel.
Vuilafscheiders verwijderen de kleinste vuildeeltjes uit het cv-water. Aan te raden is om een vuilafscheider te kiezen die voorzien is van magneten, die verwijderen het magnetiet erg goed.
Stap 2: Plaats de vuilafscheider
Plaats de vuilafscheider in de retourleiding van de cv-ketel. Een vuilafscheider plaats je voor het deel dat je wil beschermen. In dit geval dus in de retourleiding, omdat het doel is om de cv-ketel te beschermen tegen vuil.
Stap 3: Plaats de luchtafscheider
Plaats de luchtafscheider in de aanvoerleiding naar de installatie. De luchtafscheider plaats je in de aanvoerleiding, waar de druk het hoogst is.
Stap 4: Plaats het combinatieproduct
Wanneer is gekozen voor een combinatieproduct, installeer deze dan ook in de retourleiding.
Stap 5: Onderhoud
De volgende stap is de schone installatie waterzijdig inregelen. Verwijder opgevangen vuil. Trek de stekker van de ketel eruit en tap een bekertje vuil water af via het aftapkraantje onderin de vuilafscheider. Bijvullen is niet nodig.