Installatie van een monoblock airco - Wasco

Stappenplan voor het installeren van een monoblock airco

Wanneer een buitenunit niet gewenst is of mogelijk is bij jouw klant, is een airco zonder buitenunit een goed alternatief. Dit noemen we een monoblock. Deze airco zonder buitenunit kan zowel koelen als verwarmen. Volg het volgende stappenplan om zo’n airco te installeren.

Stap 1: Klantadvies

Neem de tijd om alle voor- en nadelen van een monoblock te bespreken met de klant. Een monoblock kan een ideale oplossing zijn voor kleine ruimtes, maar is minder geschikt voor grotere ruimtes.

Stap 2: Capaciteitsberekening

Bereken de benodigde capaciteit voor zowel de zomer als de winter. Het grootste monoblock heeft een maximaal verwarmingsvermogen van 3,2 kW bij een buitentemperatuur van +7 °C. Bij lagere buitentemperaturen zal deze capaciteit afnemen. De meeste monoblocks blijven verwarmen tot -15 °C, maar er zijn modellen die dat tot slechts -5 °C doen.

Stap 3: Plaatsbepaling en voorbereiding

Er komen drie aanzienlijke gaten in de gevel. Bespreek dit van tevoren met je klant en bepaal samen de locatie van de monoblock. Zorg ervoor dat deze voldoende ruimte heeft voor optimale werking, service en onderhoud. Houd er rekening mee dat de uitblaasopening niet op een vast (zit)plek van mens of dier is gericht.

Stap 4: Aanbrengen boorgaten

Bevestig de bijgeleverde montagetekening op de afgesproken locatie. Markeer aan de hand daarvan de muurbeugel en de drie boorgaten. De gaten voor de luchttoevoer en -retour hebben een diameter van ongeveer 160 mm. Het derde gat voor de condensafvoer zal rond de 20 mm zijn. Boor de grote gaten onder een flauwe hoek naar buiten toe. Op die manier voorkom je dat vocht van buiten naar binnen kan stromen. Zorg voor een goed afschot van de condensafvoer.

Stap 5: Afdichting en montage

Breng aan de binnenzijde van de 2 grote boorgaten de bijgeleverde folie aan. Zorg ervoor dat de afdichtlijn naar boven is gericht. Snijd de overtollige lengte aan de buitenkant op maat af. Monteer de flenzen in de boorgaten aan de binnenkant van de gevel. Volg de montagehandleiding om de veren in de muurroosters te plaatsen. Trek deze strak aan van buiten naar binnen met behulp van de meegeleverde kettingen. Zet de kettingen stevig vast op de gemonteerde flenzen.

Stap 6: Inbedrijfstelling en instructie

Zet het systeem in werking. Leg uit hoe de afstandsbediening werkt en hoe de filters gereinigd moeten worden.