Met Wasco naar energieneutraal wonen - Wasco

Waterstof: de groene motor van de energietransitie

Waterstof is een energiedrager en kan ingezet worden in plaats van elektriciteit, batterijen en fossiele brandstoffen. Het voordeel van waterstof is dat er geen CO2 vrijkomt bij verbranding. Met toepassing van waterstof in mobiliteit, industrie en woningbouw kan de CO2-uitstoot dus flink verlaagd worden. Precies wat we nodig hebben om de doelen uit het Klimaatakkoord te kunnen bereiken. Maar hoe kunnen we waterstof nu eigenlijk toepassen en wat hebben we daarvoor nodig? We hebben het in een overzichtelijke infographic gezet!

Bekijk de infographic

Een bijdrage leveren aan circulair bouwen?

PV-panelen in de praktijk

Voor de installatie van een PV-installatie draai jij je hand niet meer om. Toch zijn er nog veel onduidelijkheden rondom PV-panelen. Samen met Gawalo hebben we een aantal vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Lees meer

De helft van de Nederlandse kantoren voldoet nog niet aan de energie-eis

Vastgoedadviseur Colliers heeft onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat de helft van de kantoren in Nederland energielabel C heeft of beter. Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen voldoen aan de eisen voor dit energielabel. Op dit moment scoort Utrecht met zijn kantoren het beste, Hengelo het slechtste. Opvallend: overheidsgebouwen blijven achter.

Meer over dit onderzoek
Woonhuis met materialenpaspoort

Duurzame, circulaire woningen met een materiaalpaspoort: Reinbouw realiseerde het met Greenworks

Een woning voorzien van een materialenpaspoort; dat klinkt niet ingewikkeld. Gewoon goed bijhouden welke materialen worden gebruikt bij de bouw, alles opschrijven en klaar. Zo simpel is het alleen niet. 
Het doel: alle materialen moeten aan het einde van de levensduur van de woning opnieuw gebruikt kunnen worden.

Greenworks: duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen

Welke besparing kan jouw klant realiseren tegen welke investering?

Wij hebben een aantal voorbeelden opgesteld van een mogelijke uitwerking van een investering in duurzame systeemoplossingen. Laat je inspireren door de 4 uitwerkingen die wij hebben gemaakt, dat geeft inzicht in welke mogelijkheden er zijn. De praktijk is natuurlijk weerbarstiger want elk project kent zijn eigen specificaties, waardoor de ROI voor elk project een andere kan zijn. Neem contact op met onze technische specialisten zij kunnen jou helpen met advies, berekeningen en calculaties.

Lees meer

BENG en MPG: Slim ontwerpen en je eraan houden

Het baart onze sector zorgen, de wisselwerking tussen de nieuwe BENG-eisen en de MPG. Voor een goede energieprestatie van een gebouw komt er steeds meer techniek bij kijken. Aan de andere kant moeten we zo weinig mogelijk milieubelastende materialen gebruiken. Wij hebben Harm Valk (sr. adviseur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs) hoe hiermee om te gaan. 

Lees meer

UITGELEGD: BENG, MPG en de Wet Kwaliteitsborging

Hoe zit dat nu precies?
Aanvragen voor omgevingsvergunningen voor alle gebouwen moeten voldoen aan de BENG-eisen. Wat zijn deze BENG-eisen precies?
Wat is de MPG en welke eis hiervoor geldt er nu? En de Wet Kwaliteitsborging houdt in …?
We hebben het even voor je samengevat.

Lees meer

REFERENTIEPROJECT:
Kloostervelden, een nieuwe wijk in Sterksel

In de nieuwe wijk Kloostervelden in Sterksel staan het klooster en de kapel centraal. Deze werden meer dan een eeuw geleden door monniken opgericht. Eromheen staan woonhuizen en kleinschalige zorgwoningen. Van Thiel Optimaal, gespecialiseerd in werktuigbouwkundige installaties voor woningbouw en utiliteitsgebouwen, is al sinds 2014 betrokken bij de realisatie van deze nieuwe woonwijk om het voormalige klooster.

Lees meer
Energielabels

Subsidiemogelijkheden bij investering in duurzaam

De overheid wil duurzaamheid stimuleren en doet dat op verschillende manieren. Onder andere door het verstrekken van subsidies. Er zijn verschillende subsidies die interessant zijn voor jou en voor jouw klant. Denk aan de ISDE, waarmee jouw klant een tegemoetkoming kan krijgen bij aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, etc. Investeer jijzelf als bedrijf in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen dan kom je wellicht in aanmerking voor MIA/VAMIL. Wij houden jou op de hoogte van deze regelingen en mogelijkheden.

Lees meer
Onze afdeling Techniek op de werkvloer

Heb jij een duurzaam energieproject?

Onze afdeling Techniek draait volledig om het adviseren en begeleiden. Zij helpen je graag bij jouw duurzame energieprojecten voor de woningbouw en kleine utiliteit. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Wasco is ook nog eens BRL 6000-21 gecertificeerd en staat ingeschreven in de databank Bodem+ van de overheid. Door deze certificering, mogen de specialisten van de afdeling Techniek grondgebonden warmtepompsystemen ontwerpen en berekenen voor woningbouw en kleine utiliteit. Wij helpen je van advies tot ontwerp tot oplevering.

Ik ben op zoek naar advies

REFERENTIEPROJECT:
PVT-systeem in de praktijk

In Lochem zijn 6 vrijstaande en 4 geschakelde villa’s gebouwd. PVT-panelen in combinatie met een warmtepomp voorzien de woningen van elektriciteit, warmte en warm water. Löwik Installatietechniek heeft de installaties verzorgd. In de zoektocht naar een energie-efficiënte oplossing voor deze woningen in IepRijk heeft Löwik de hulp ingeschakeld van de afdeling Techniek van Wasco. Omdat het om een nieuwbouwproject gaat werd gezocht naar een gasloze oplossing. 

Lees meer

REFERENTIEPROJECT:
Duurzaam antwoord op hogere warmtevraag

Vader en zoon Stegeman realiseerden duurzame installatie in een herbouwde Zwolse villa. Het familiebedrijf Stegeman Installatietechniek bestaat al 30 jaar, maar dit project was een bijzondere uitdaging.

Stegeman Installatietechniek moest dus op zoek naar een installatie met een bovengemiddelde capaciteit voor warm water.

Lees meer

PRODUCTNIEUWS:
Daikin producten komen in aanmerking voor de EIA- en ISDE-regelingen

Wist je dat je met diverse Daikin producten gebruik kunt maken van de EIA-regeling en/of ISDE-subsidie? Denk aan o.a. de Daikin airconditioningsystemen en warmtepompen.

 

Lees meer

NIEUWS

DEALS

DEALS

Ook in onze Deals ligt de nadruk de komende maanden op ENERGIENEUTRAAL. Bekijk snel welke duurzame Deals je deze maand in de Deals vindt.

NIEUWSBRIEF

NIEUWSBRIEF

Mis niets en blijf op de hoogte. Met onze maandelijkse nieuwsbrief houden wij jou op de hoogte over alles rond ENERGIENEUTRAAL. Meld je gratis aan.